'ABD, Balkanlar'daki Sovyet yapımı silahları satın alıp PKK'ya gönderdi'

'ABD, Balkanlar'daki Sovyet yapımı silahları satın alıp PKK'ya gönderdi'

ABD'nin, Balkanlar'daki Sovyet yapımı silahları satın alıp Suriye'de IŞİD ile savaşan PKK güçlerine gönderdiği öne sürüldü.

ABD’nin Suriye’de ana omurgasını PKK'nın Suriye kolu PYD'nin oluşturduğu, IŞİD karşıtı koalisyona sağladığı silahların yasadışı yollarla temin edildiği iddia edildi.

Balkan araştırma grubu BIRN ve OCCRP’nin yayınladığı raporda Pentagon’un Almanya’daki askeri üssü kullanarak Suriye’de IŞİD'e karşı savaşan PKK'lılara tonlarca silah gönderdiği ve bu silahlara ilişkin tutanaklarda da ‘sahtecilik’ yapıldığı belirtiliyor.

ABD’nin Eylül 2015’ten bu yana 700 milyon dolarlık silah ile patlayıcı maddenin Suriye'ye aktarıldığı ve bu silahların Sovyet yapımı olduğuna dikkat çekti. Pentagon, Sovyet yapımı silahların satın alınıp gönderilmesiyle ilgili soruya, “Bu silahlar ve satıcıları ince bir elemeden geçirildi“ cevabını verdi.

Almanya'daki ABD üssü kullanıldı

ABD Savunma Bakanlığı, Suriye’de IŞİD karşıtı güçlere silah yardımı için 584 milyon, Sovyet yapımı silahların satın alınması programına ise 900 milyon dolarlık bütçe ayırdı.

Balkanlar’dan Suriye’ye aktarılan silahların kargo şirketleri, havayolu firmaları, Almanya’daki ABD askeri üssü aracılığıyla gönderildiği, gönderilirken de ABD Özel Kuvvetler Komutanlığı (SOCOM) ve New Jersey merkezli Picatinny Arsenal adlı bir silah deposu şirketinin kullanıldığı ileri sürülüyor.

ABD, Suriye’de IŞİD’e karşı 2014 yılının Aralık ayında ‘eğit-donat’ programı başlatmış ancak 9 ay sonra başarısızlıkla sonuçlanan programa son verilmişti. Yaklaşık bir yıl sonra ABD, Suriye’deki PKK güçlerini silahlandırmaya başlamıştı. Satın alınan silahların büyük oranda PKK'nın çatı oluşumu Suriye Demokratik Güçleri'ne gönderildiği düşünülüyor

Sovyet yapımı silahların ise çoğunlukla Bosna Hersek, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan, Gürcistan gibi ülkelerden alındığına dikkat çekiliyor. Raporda ayrıca silah alımı ve aktarımıyla ilgili belgelerde silahların nereye gideceği ve nerede kullanılacağına dair yanlış ve net olmayan ifadelerin bulunduğu, bunun da uluslararası anlaşmalara aykırı olduğu vurgulanıyor.

Kaynak: Euronews

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.