Myanmar ordusu krizden Arakanlı Müslümanları sorumlu tuttu

Myanmar ordusu krizden Arakanlı Müslümanları sorumlu tuttu

Myanmar'ın Genelkurmay Başkanı, 400 binden fazla sivilin komşu ülke Bangladeş'e kaçmasına neden olan krizden, Arakanlı Müslümanları sorumlu tuttu.

Arakanlı Müslümanların hiçbir zaman "bir etnik grup olmadığını" söyleyen Genelkurmay Başkanı Aung Hlaing, Müslümanların bölgede kendilerine bir "kale" oluşturmaya çalıştığını öne sürerek katliamları görmezden geldi.

Pazar günü Facebook hesabından bir açıklama yapan Myanmar ordusunun lideri, Myanmar halkını Arakan krizi karşısında birlik olmaya çağırdı.

Açıklamada, "25 Ağustos'tan bu yana radikal Bengalliler'le (Arakan Müslümanları'nı kastediyor) 93 çatışma yaşandı. Arakan'ın tanınmasını istediler oysa hiçbir zaman bir etnik grup değillerdi" denildi.

Arakanlı Müslümanları Buthidaung ve Maungtaw şehirlerini "kaleleri" ilan etmek için şiddete neden olmakla suçlayan Aung Hlaing şu ifadeleri kullandı: "Bengal meselesinde gerçeğin açığa çıkması için bir araya gelmeliyiz. Bu, tüm ulusu ilgilendiren bir konu."

Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanları azınlık bir grup olarak tanımayı reddederek, onlardan "Bengalliler" diye bahsediyor.

BM: Korkunç bir trajedi yaşanmaması için son şans

Birleşmiş Milletler (BM), ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi'nin önünde operasyonları durdurmak için son bir şansı olduğunu açıkladı.

BBC'nin Hard Talk programına konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, aksi takdirde krizin "etnik temizliğe dönüşeceğini" ve "tam anlamıyla korkunç bir trajedi" yaşanacağını söyledi.

Myanmar'da yaşayan Arakanlı Müslümanlar "yasa dışı göçmen" olarak kabul ediliyor ve vatandaşlık haklarından mahrum kalıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.