Katalan lider: Referandum kararından dönmeyeceğiz

Katalan lider: Referandum kararından dönmeyeceğiz

Madrid hükümeti, yasa dışı ilan ettiği referandumu engellemek için tüm yasal yollara başvururken, Katalan hükümeti ise kararlı.

İspanya’da, 1 Ekim yaklaştıkça Katalonya referandumuyla ilgili tartışmalar da hararetleniyor.

Madrid hükümeti, yasa dışı ilan ettiği referandumu engellemek için tüm yasal yolları kullanırken, Katalan hükümetse ‘ne olursa olsun bu oylama yapılacak’ diyor.

Euronews'in aktardığına göre Katalonya yerel yönetiminin lideri Carles Puigdemont, oylamanın nasıl olacağı hakkında ayrıntı vermese de, geri adım atmayacaklarını şu sözlerle ifade etti: “Referandum, planladığımız gibi 1 Ekim’de yapılacaktır. Oylamanın yapılabilmesi için tüm engellere karşı önlemlerimizi aldık. Ama sadece bunun için referandum olmayacak. Hükümetin saldırganlığından ve suistimallerinden bıkkın olan toplumun büyük çoğunluğu destek verdiği için bu referandumu yapacağız.”

Mariano Rajoy hükümeti, referanduma gidilmesi halinde İspanya’nın toprak bütünlüğüyle ilgili anayasa maddesinin ihlal edileceğini vurguluyor.

Madrid’den gelen son açıklamada, Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, Katalan siyasilere ‘sokağa çıkan grupların arkasına sığınmayın, demokrasiyi ve hukuku çiğnemeyin’ çağrısını yineledi.

Bu arada, güvenlik güçlerinin Katalonya genelinde başlattığı operasyonda, bir binaya düzenlenen baskında 10 milyona yakın oy pusulasına el kondu. Referandum çalışmalarında görev alanlarla ilgili yasal işlem başlatıldı, gözaltılar oldu. Referandum için devletin kasasından yaklaşık 6 milyon Euro harcandığı iddiaları üzerine de ayrı bir soruşturma başlatıldı.

Tartışmalar, siyasi arenayla sınırlı değil. Barselona sokaklarında eylemler de devam ediyor. Sadece referandum isteyenler değil, bağımsızlık söylemlerine tepkililer de meydanları boş bırakmıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.