ABD ve PKK'nın ortak Rakka operasyonu hangi aşamada?

ABD ve PKK'nın ortak Rakka operasyonu hangi aşamada?

ABD'nin desteklediği YPG/PKK güçlerinin sürdürdüğü Rakka operasyonunda gelinen son durum

ABD'nin desteklediği YPG/PKK güçlerinin sürdürdüğü Rakka operasyonunda gelinen son durum.

ABD ve desteklediği PKK'nın Suriye kolu YPG güçlerinin Haziran ayı başından bu yana sürdürdüğü Rakka kent merkezine yönelik saldırıda büyük ilerleme kat edilmiş durumda.

Kentin büyük bir kısmını IŞİD'ten geri alan YPG güçleri ABD öncülüğündeki koalisyonun sağladığı yoğun hava desteği altında IŞİD'in elinde kalan son bölgeleri de geri almak için saldırılarını sürdürüyor.

Kentin yüzde 70'i YPG kontrolünde

Rakka kent merkezinin yüzde 70'lik bir kısmı yaklaşık 4 aydır devam eden çatışmaların ardından YPG güçlerinin kontrolüne geçmiş durumda. Dün akşam saatlerinde kent merkezindeki Firdevs mahallesini de IŞİD'ten geri alan örgüt, ABD'nin hava ve kara desteğiyle buna ek olarak bölgede birkaç binayı daha kontrol altına aldı.

Operasyonda sona yaklaşılıyor

IŞİD'in Rakka kent merkezine düzenlenen yoğun hava ve kara saldırıları sebebiyle birkaç bölgeden geri çekilmesinin ardından kent merkezinde önemli ölçüde ilerleme kaydeden YPG güçlerinin devam eden saldırıları ile birlikte operasyonda sona doğru yaklaşılılıyor.

Çatışmalar kuzey bölgesinde yoğunlaşıyor

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göreyse, Rakka kent merkezinde YPG güçleriyler IŞİD arasındaki çatışmalar kent merkerzinin kuzey bölgesinde yoğunlaşmış duurmda.

IŞİD'in kent merkezinde yüzde 20'den daha az bir alanı kontrolünde tuttuğunu ifade eden kaynaklar, YPG güçlerinin kent merkezinde ilerleme sağlamasıyla birlikte bölgede kent kırsalında çok sayıda zırhlı araçlar sevk ettiğini belirtiyor.

İlk aşamada IŞİD'in Rakka kent merkezi çevresindeki kırsal bölgeden izole edilmesi amacıyla 2016 yılının Kasım ayında başlatılan Rakka operasyonu (Fırat'ın Gazabı) ile kent kırsalı IŞİD'ten geri alınmış, 2017 yılının Haziran ayında ise ABD öncülüğündeki koalisyonun hava desteği sağladığı YPG/PKK güçleri kent merkezine yönelik saldırı başlatmıştı.

Enkaz altında yüzlerce sivil var

Öte yandan geçtiğimiz son 3 günde ABD öncülüğündeki koalisyon tarafından en az 70 hava saldırısının düzenlendiği kent merkezi büyük bir enkaza dönerken, kente düzenlenen hava ve kara bombardımanları sebebiyle çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği bilgisi aktarılıyor.

Yerel kaynaklar, Rakka kent merkezinin büyük oranda yok olduğunu ifade ederken, enkaz altında yüzlerce sivilin bulunduğunu belirtmekte.

Rakka'da ortalama son durum:


Sarı: YPG/PKK, Siyah: IŞİD

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.