'En uzun süre hayatta kalan' Keşmirli direnişçi öldürüldü

'En uzun süre hayatta kalan' Keşmirli direnişçi öldürüldü

Hindistan'a karşı yaklaşık 20 yıldır mücadele eden Keşmirli direnişçinin öldürüldüğü duyuruldu.

Polisin yaptığı açıklamaya göre, Hindistan Silahlı Kuvvetleri Salı günü yapılan operasyonda, kaynaklar tarafından “en uzun süre hayatta kalan” direnişçi olarak tanımlanan Abdul Kayyım Najar’ı öldürdü.

Yetkili Polis Müdürü İmtiyaz Hüseyin’in açıklamalarına göre Najar sınırdan geçerek Keşmir Vadisine geçmek için geldiği Lachiproa Uri’deki Zorawar karakolu yakınlarında ordunun yönettiği ortak operasyon sırasında öldürüldü.

Hüseyin, “Bu şahsın öldürülmesi kuvvetlerimizin militanlara karşı son yıllarda kazandığı en büyük başarıdır” açıklamasında bulundu.


Abdul Kayyım Najar, Keşmir'de 'en uzun süre hayatta kalan' direnişçi olarak biliniyordu.

20 yıldan fazla Keşmir'de direnişe devam etti

Najar’ın başına 16 bin dolar bir ödül konulmuştu ve 20 yıldan fazladır Keşmir'deki Hindistan güçlerine karşı direnişe devam ediyordu.

43 yaşındaki Najar'ın, kuzey Keşmir’in Sopore şehrinden olduğu, polis kayıtlarına göre silahlı mücadeleye 16 yaşındayken başladığı bildirildi.

1992 yılında tutuklanmış ancak daha sonra tekrar salınmıştı.

Keşmirli direnişçi, 2015 yılında Leşker-i İslam isimli yeni bir grup kurmadan önce Hizbul Mücahidin grubunun komutanlığını yürütüyordu.

'Bağımsızdı'

Polis Müdürünün açıklamasına göre Najar öldürüldüğü sırada, geçtiğimiz günlerde üst düzey savaşçılarını kaybeden Hizbul Mücahidin grubunun başına tekrar geçmek üzere bölgeye yolculuk ediyordu.

Najar’ın ölümü Hizbul Mücahidin tarafından da doğrulandı ancak ayrıldığından beri grupla bir bağı olmadığı söylenildi.

Grubun sözcüsü Salim Haşmir tarafından yapılan açıklamada, “Najar, Hizbul Mücahidin tarafından geçen yıl aldığı disiplin cezası olarak görevden uzaklaştırıldı ancak kendisi yine de bir mücahitti.” ifadeleri kullanıldı.


Najar, Hindistan'da 'en çok aranan kişiler' listesindeydi.

Keşmir'de iki ülke hak iddia ediyor

Müslümanların çoğunlukta olduğu Himalaya bölgesinde bulunan Keşmir’in bir kısmı Pakistan, bir kısmı da Hindistan tarafından kontrol altında tutuluyor ancak her iki devlet de bölgenin tamamının kendisine ait olduğunu iddia ediyor.

Ayrıca Keşmir’in küçük bir kısmı da Çin kontrolünde bulunuyor.

İki ülke ayrıldıktan sonra -1948, 1965 ve 1971’de- üç kez birbiriyle savaştı ve bu savaşların iki tanesi Keşmir için yapıldı.

Ayrıca, iki ülke askerleri kuzey Keşmir’deki Siachen buzul (dağ buzulu) bölgesinde, 1984’den, ateşkes imzalanan 2003 yılına kadar aralıklarla çatıştı.

Cammu Keşmir’deki direniş grupları Hindistan’a karşı bağımsızlık veya Pakistan ile birleşmek amacıyla mücadele ediyor.

1989 yılından bu yana 70.000’in üzerinde insan çatışmalar neticesinde hayatını kaybetti. Hindistan, ihtilaflı bölgede hali hazırda 500.000’den fazla asker bulunduruyor.

Kaynak: Mepa News

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.