Halife Hafter'in katliam ortakları BAE ve Mısır

Halife Hafter'in katliam ortakları BAE ve Mısır

​Libya’daki insan hakları grupları, Birleşik Arap Emirliklerini, yüzlerce sivilin ölümü ile sonuçlanan saldırılarla ülkede savaş suçu işlemekle suçladı.

İnsan hakları gruplarına göre, BAE tarafından gerçekleştirilen hava saldırıları ve BAE destekli General Hafter'a bağlı güçlerin saldırıları neticesinde yüzlerce sivil öldürüldü.

Libya’daki insan hakları grupları, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'ni, yüzlerce sivilin ölümü ile sonuçlanan saldırılarla ülkede savaş suçu işlemekle suçladı.

Salı günü yaptıkları açıklamada insan hakları grupları BAE’nin Libya üzerine direkt hava saldırılarıyla ve Halife Hafter aracılığı ile bu suçları işlediğini söylediler. Söz konusu suçlamalara ilişkin kanıtlar Salı günü Cenova’da düzenlenen İnsan Hakları Konseyi toplantıları çerçevesinde düzenlenin bir konferansta sergilendi.

Yargısız infazlar ve göçe zorlama

Forumda konuşma yapan Libyalı görgü tanıkları, Libya’nın doğusundaki Derna ve Ganfouda bölgelerinde Hafter tarafından yapılan yargısız infazlardan, zorla aç bırakma

uygulamalarından, kendilerinin veya akrabalarının zorla yaşadıkları yerlerden göç ettirilmesi uygulamasından bahsettiler.

Yaşanan kıyımdan hayatta kalan aileleri temsilen Abdulgani Aljatlaw, söz konusu suçlamalar çerçevesinde Libya’nın başkenti Trablus’ta BAE tarafından 2014’ün Ağustos ayında gerçekleştirilen hava saldırılarını anlattı.

İnsan Hakları Birliği’nin başkanı Giumma El-Omami, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından görevlendirilen bir komisyonun BAE ve Mısır devletinin Libya topraklarında gerçekleştirdiği hava saldırıları sonucunda sivillerin öldüğüne dair kanıtlar bulduğunu söyledi.

'Kara para aklama' iddiası

BM bünyesindeki bağımsız soruşturma grubu, İsveç polisinden İsviçre’de kara para aklama ve rüşvet iddialarının muhattabı olarak BAE merkezli bir kurumun koordinatörünü tutuklamasını istedi.

Bağımsız soruşturma grubu ve İsveçli insan hakları aktivistleri, İnsan Hakları Arap Federasyonu ve Trends Araştırma ve Danışmanlık isimli iki organizasyonun, İsveç sınırları içerisinde ve BM kurumlarında rüşvet teklif etmek suretiyle, BAE adına çalışmalar yürüttüğünü iddia etti.

Suçlamalar, Hafter’in İtalya Savunma Bakanı ve güvenlik güçlerinin başındaki kişilerle Salı günü Roma’da gerçekleştirdiği ve kendisinin sorunların halen devam ettiği Libya’yı tekrar istikrara kavuşturmak için gösterilen uluslararası gayretlerde anahtar bir rol oynadığını iyice hissettirdiği zamana denk geldi.

Batı'dan destek arayışı

Hafter komutasındaki güçler zengin petrol ve doğalgaz yataklarıyla dolu Libya’nın doğu ve güney kesimlerinin çoğunu kontrol altında tutan Tobruk merkezli hükümeti destekliyor.

BM tarafından resmen tanınan ve Hafter’e düşman gözüyle bakan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ise, daha önce bölgenin 'sömürge efendisi' olan İtalya’nın da aralarında bulunduğu Batılı devletler tarafından destekleniyor.

Ülkesinin diğer tarafı desteklemesine rağmen, İtalya Savunma Bakanı, Libya’da bir dönem müttefiki olan ve daha sonra Libya’nın eski diktatörü Muammer Kaddafi’ye karşı silahlı muhalefete liderlik eden Halife Hafter’i misafir etti.

Bakan yaptığı açıklamada; “Toplantıda, Libya’nın istikrara kavuşturulması, uluslararası terörizmle savaş ve mülteci dalgalarının kontrol altına alınması başlıkları konuşuldu” açıklamasında bulundu.

Hafter, İtalya’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ülkenin savunma personel şefi Claudio Graziano ile de görüştü.

 

Kaynak: Mepa News

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.