BM, Arakan'daki soykırımı örtbas etmek istedi

BM, Arakan'daki soykırımı örtbas etmek istedi

Myanmar ordusu ve Budist çetelerin saldırılarına maruz kalan Arakanlı Müslümanların kaçışları devam ediyor.

Arakanlı Müslümanların Myanmar ordusu ve Budist çetelerin saldırılarından kaçışı sürüyor.

Komşu ülke Bangladeş'e çok zor şartlar altında ulaşmayı başaranlar, hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Çoğunluğunu kadın, çocuk ve yaşlıların oluşturduğu Arakanlı Müslümanlar, kendilerine tıbbi müdahelede bulunulmasını ve diğer acil ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyor.  

Bölgeye giriş çıkışlara izin verilmemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor. Son saldırılarda 200'den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edildi. Myanmar'da 1970'lerden bu yana sistematik saldırılarla etnik temizliğe maruz kalan yaklaşık 2 milyon Arakanlı Müslüman'ın yüzde 84'ü çevre ülkelere sığındı.

BM, Arakan'daki katliamı gizlemeye çalışıyor

Bosna Hersek ve Afrika ülkesi Ruanda’da işlenen soykırımlarda parmak izi bulunan Birleşmiş Milletler’in (BM), Arakan’da yükselen soykırım dalgasını örtbas ederek dikkatlerden kaçırdığı ortaya çıktı. İngiliz BBC’ye konuşan BM ve yardım kuruluşlarından kaynaklar, BM’nin, Arakan’daki ihmal ve kusurlarının soruşturulmaya değer olduğunu gözler önüne serdi. Bugünkü krizden 4 yıl önce BM Myanmar Ekibi’nin başındaki Kanadalı Renata Lok-Dessallien’in, insan hakları savunucularının Arakan’daki hassas bölgelere ziyaretini engellemeye çalıştığını aktaran kaynaklar, Dessallien’in Arakan’daki zulme dikkat çeken kampanyalara son vermeye çalıştığını ve etnik temizlik tehlikesine karşı uyarıda bulunan çalışanları tecrit ettiğini anlattı. BM, pek çok açıklamasında Arakan sözcüğünü dahi kullanmadı.

BM’nin Myanmar’daki çalışmalarına yönelik bir araştırma, Arakanlıların kapalı kapılar ardında bile kenara itildiğini ortaya koydu. Myanmar’da yardım görevlerinde çalışanlar BBC’ye, üst düzey BM toplantılarında Myanmarlı yetkililere Arakanlıların haklarına saygı duymalarını söylemenin neredeyse imkansız hale geldiğini anlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.