ABD Taliban'la yeni mücadele stratejisi açıkladı: 4R+S

ABD Taliban'la yeni mücadele stratejisi açıkladı: 4R+S

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, 16 yıllık savaşta ilk kez Afganistan’ın altı ordusunun da Taliban’a yönelik taarruz operasyonlarına katıldığını söyledi.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ile birlikte ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi’nde Savunma Bakanlığının (Pentagon) uzun süredir üzerinde çalıştığı belirtilen yeni Afganistan stratejisi hakkında senatörlerin sorularını yanıtladı. 

Mattis, ABD’nin Afganistan’daki stratejisinde yaptıkları revizyonu, kısaltması İngilizce olarak "bölgeselleştirme, yeniden uyarlama, güçlendirme, uzlaştırma ve ayakta tutma" kelimelerinin baş harflerinden oluşan “4R+S” olarak tanımladı.

Pakistan’a tehdit

Savunma Bakanı Mattis, Afganistan’daki sorunun aynı zamanda bölgesel bir sorun olarak değerlendirilmesi ve bu noktada Rusya, İran, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerin de Afganistan’daki çatışmalardaki rolleri ve katkılarıyla dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Geçen hafta bölgeye yaptığı ziyaretin amacının bölge ülkeleri ile görüşmek olduğunu belirten Mattis, “Pakistan’ın rolünün üzerine güçlü bir şekilde gideceğiz. NATO’nun taleplerinin İslamabad’da duyulup benimsenmesi gerekir.” dedi.

Tüm Afgan orduları ilk kez taarruz operasyonlarına katıldı

Mattis, Afgan ordusu ile Taliban’a karşı geçtiğimiz aylardan itibaren kazanımlar elde etmeye başladıklarını savunurken koalisyon saldırılarının neden olduğu sivil kayıplarında ise azalma olduğunu öne sürdü.

Jim Mattis, “Geçen aydan başlamak üzere bu uzun savaşta ilk kez altı Afgan ordularının tamamı taarruz operasyonlarına katılmaya başladı.” şeklinde konuştu.

ABD asker sayısı 3 bin civarında arttırılıyor

ABD’nin eğitim ve destek programının geliştirilerek devam edeceğini ifade eden Bakan Mattis, önümüzdeki aylarda bölgeye 3 bin civarında askerin daha gönderilerek ABD’nin ülkedekiasker sayısının 11 bine çıkarılacağını söyledi.

Mattis, şu ifadeleri kullandı:

"Bizim orada 6 bin 800 NATO ve ittifak ortaklarımız ile 320 bin Afgan ulusal güvenlik güçlerinin yanı sıra 11 bin askerimiz var. Sayılardan da anlayacağınız üzere Afgan güçleri ana güç olmaya devam ediyor; biz de orada onları destekliyoruz. Burada Üçüncü ‘R’ olan ‘güçlendirme’ ise bizim şu anda eksik olan NATO’nun taktiksel desteğini genişletmek için oraya önümüzdeki aylarda konuşlandırmak üzere ABD askerlerinin sayısına 3 bin civarında ekleme yapmamızdan anlaşılıyor."

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.