Doğu Türkistan'da Kur'an ve seccadeleri toplatma kararı

Doğu Türkistan'da Kur'an ve seccadeleri toplatma kararı

Doğu Türkistan'ın Korla şehrinde, Çin polisleri tarafından, Kur'an, seccade ve her türlü dini kitap veya eşyaya el konulduğu öğrenildi.

Doğu Türkistan'ın Korla şehrinde, Çin polisleri tarafından, Kur'an, seccade ve her türlü dini kitap veya eşyaya el konulduğu öğrenildi. Korla şehir sakinlerinin sosyal medyada yaptıkları paylaşımlardan öğrenilen bilgilere göre, Çin'li yetkililer Kur'an ve namazda kullanılan eşyaların toplatılması talimatı verdi.

QHA'nın Özgür Asya Radyosu'na (RFA) dayandırdığı bilgilere göre Korla şehrinin Saybağ ilçesinde Ocak 2017'den beri yaklaşık 6,000 seccadeye el konuldu.

Çinli yetkililerin iddiasına göre Kur'an, seccade ve diğer dini öğeler sadece incelenmek üzere toplatılıyor. Yetkililer dini komite tarafından incelenecek öğeler eğer 'radikal' unsurlar barındırmıyorsa sahiplerine geri verilecek iddasında bulundu. Ancak bu incelemede neyin 'radikal' olup olmadığı nasıl belirlenecek sorusu yanıt bulamadı.

Bu uygulamalar Dünya Uygur Kongresi'ne göre geçtiğimiz Eylül ayından beri Kaşgar ve Hoten şehirlerinde de gözlemlendi. Ayrıca bölgede, bu uygulamaya riayet etmeyenlerin sert cezalara çarptırılacağı mahalle komiteleri ve camiler tarafından sürekli belirtiliyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında ise Çin hükümeti Doğu Türkistan'da 2012 öncesinde basılmış tüm Kur'anların toplatılması emrini vermişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.