ABD istihbaratı Trump'la aynı fikirde değil: Kuzey Kore lideri 'aklı başında' biri

ABD istihbaratı Trump'la aynı fikirde değil: Kuzey Kore lideri 'aklı başında' biri

İstihbarat örgütü yöneticilerinin değerlendirmesi Başkan Donald Trump’ın 'kaçık, roket adam' söylemleriyle uyuşmuyor.

Amerikalı istihbarat yetkilileri, sürekli kullandığı provokatif ve ortamı kızıştırmaya yönelik üslübuna rağmen Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un aslında herhangi bir akli sorunu olmadığını söylüyorlar.

Amerika Ulusal İstihbarat Kurumu CIA’in Kore Misyonu Merkezi’nde direktör yardımcısı Yong Suk Lee “Kim Jong Un son derece aklı başında bir aktör” değerlendirmesini yaptı. Lee, dün CIA’in sponsor olduğu bir konferansta yaptığı konuşmada “Tüm bu esip gürleyen tavır ve üslubun ardında aslında Kim, Amerika ve Güney Kore’yle karşı karşıya gelmek istemiyor” dedi.

Lee’ye göre Kim Jong Un da diğer tüm otokrat liderler gibi uzun yıllar iktidarda kalmak ve ardından “huzur içerisinde” yatağında ölmek istiyor.

İstihbarat örgütü yöneticilerinin bu değerlendirmesi Başkan Donald Trump’ın kullandığı dil ve yaklaşıma ters bir izlenim yaratıyor,

Bu konuda art arda yayınladığı Twitter mesajlarında Başkan Donald Trump Kuzey Kore liderini “küçük roket adam” diye nitelemiş ve kendisinin tam anlamıyla “kaçık” biri olduğunu söylemişti.

 

Yetkililer bu noktada Amerika’nın Çin’le ortak çalışma girişiminlerinin Pekin’in küresel stratejileri nedeniyle sekteye uğradığını söylüyorlar. Yapılan yorumlara göre, neticede her ne kadar bunu açıktan açığa dillendirmese de Çin Amerika’dan rahatsızlık duyuyor ve Washington’un bölgedeki etkisini sınırlamak istiyor.

Pekin’in Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un üzerinde çok da fazla bir etkisi olmadığını gösteren işaretler de var.

CIA Kuzey Kore Misyonu Merkezi yöneticisi Lee bu aşamada Kim Jog Un hakkında “Çin’in kendisini dışlamasından da Amerika’nın saldırısından da korkmuyor” yorumunda bulunuyor.

Amerikanın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.