Eski iPhone'lar bilerek yavaşlatılıyor mu?

Eski iPhone'lar bilerek yavaşlatılıyor mu?

Yıllardır sürdürülen spekülasyon yapılan analizle aydınlatılıyor.

Benchmarking (kıyaslama) şirketi Futuremark, geçtiğimiz günlerde yeniden gündeme gelen ve yıllardır sürdürülen spekülasyonun peşine düşerek Apple’ın yeni cihazlarının satılmasını teşvik etmek için eski cihazlarını yazılım güncellemeleri ile kasıtlı olarak yavaşlatmadığını açıkladı.

Applefoni'de yer alan habere göre, Futuremark, 2016 yılından başlayarak iOS 9, iOS 10 ve iOS 11’de performans düşüşleri olup olmadığını belirlemek için veriler oluşturdu ve bu verileri üç farklı iOS sürümünde yedi farklı iPhone modeli için 100.000’den fazla karşılaştırma sonucunda bir araya getirdi.

Test edilen ilk cihaz iPhone 5s oldu. Çünkü iPhone 5s iOS 11’i çalıştıran en eski cihaz. 2013’te piyasaya çıkan iPhone 5s, 64-bitlik A7 yongasına sahip olan ilk iPhone modeli ve iOS 11, 64-bit yongaya sahip olmayan cihazlara yüklenemiyor. Futuremark, 3DMark Sling Shot Extreme Graphics testini kullandı ve karşılaştırma yapmak için bir ay boyunca iPhone 5s’teki tüm karşılaştırma skorlarını hesapladı.


Yukarıdaki grafikte çubuk ne kadar yüksek olursa bu performansın o kadar iyi olduğu anlamına geliyor ve test sonucunda iPhone 5s’lerde GPU performansının, küçük değişikliklerle birlikte iOS 9’dan iOS 11’e kadar sabit kaldığı ortaya çıktı.

iPhone 5s CPU performansı da 3DMark Sling Shot Extreme Physics testi kullanılarak ölçüm yapıldı ve sonuçlar yine tutarlı çıktı.

Futuremark, “küçük iOS güncellemelerine veya diğer faktörlere” bağlı olarak bu üç cihazdaki (iPhone 6, iPhone 6s ve iPhone 7) CPU performansının biraz düştüğünü söylüyor ki bu grafiklerden de görülebiliyor. Site, “günlük kullanımda bir kullanıcı için bu küçük farkın fark edilmesi pek olası değildir” diyor. Futuremark, benchmark karşılaştırmalarına dayanarak Apple’ın eski cihazları kasıtlı olarak yavaşlattığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söylüyor ve ekliyor;

Benchmark verilerimiz, eski modellerin yeni güncellemelerle kasıtlı olarak yavaşlamasının sağlanmasının yerine eski cihazların iOS sürümlerine bağlı olarak tutarlı bir performans sunabilmeleri için düzenli güncellemelerle onları desteklemenin iyi bir iş olduğunu göstermektedir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.