İdlib'te Rusya ve rejimin istediği oldu: HTŞ'nin tavrı belirleyici olacak

İdlib'te Rusya ve rejimin istediği oldu: HTŞ'nin tavrı belirleyici olacak

Astana Görüşmeleri'nde varılan mutabakat kapsamında TSK askerleri İdlib'e girmeye hazırlanıyor.

Astana Görüşmeleri sırasında Afrin'e operasyon izninin verilmesi karşılığında İdlib'in üçe bölünerek bir kısmının İran, Rusya ve rejime teslim edilmesi için varılan anlaşma hayata geçiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün yaptığı açıklamada, "İdlib'in ardından yeni inisiyatifler almaya devam edeceğiz." diyerek PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin kontrolündeki Afrin'i işaret etti.

Fırat Kalkanı Operasyonu'nda yer alan 15 farklı gruba bağlı 800 savaşçının İdlib'e girmek için sınır bölgesine geldiği bildirildi. Sınır geçişlerini önlemek için çekilen duvarların bir kısmının tankların geçisi için yıkıldığı belirtildi.

Aktarılan bilgilere göre ilk aşamada TSK destekli milis güçlerin İdlib'e girmesi, sonrasında ise TSK'nın sürece dahil olması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptığı açıklamada, "Şu anda Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) yürütüyor. ÖSO’nun İdlib’de şu anda yürüttüğü bir operasyon var. Henüz askerimiz orada değil." dedi.

Muhaliflerin önemli bir kısmı, rejim ve müttefikleri ile ortak düzenlenen bu operasyona şiddetle karşı çıkıyor. Erdoğan, TSK destekli milis güçlerin Rus hava kuvvetleri tarafından destekleneceğini ifade etti. Türkiye'nin kendine bir tehdit oluşturmayan gruplara karşı, Suriye'de büyük katliamlara imza atan Rusya, rejim ve İran ile birlikte bir operasyon düzenleme olasılığı bölge halkının güçlü bir direnç ortaya koymasını tetikleyebilir.

Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ)'nin başını çektiği muhaliflerin İdlib'e girecek olan unsurlara karşı alacağı tavır sürecin seyrini belirleyecek. HTŞ'nin Türkiye ve Rusya destekli milis güçlere karşı koyması halinde TSK'nın kısa sürede yaşanan çatışmalara dahil olması bekleniyor.

Türkiye'nin HTŞ ile bir çatışmaya girmek istemediği ancak Rusya ve İran'ın dahil olduğu bu planı ısrarlı bir şekilde reddeden HTŞ'ye karşı güç kullanabileceği aktarıldı.

Yürütülen plan kapsamında İdlib'in güney ve doğu bölgeleri İran ve Rusya'ya teslim edilecek. Bölgelerin sınırlarında ise Rus ve Türk askerlerin ortak bulunduğu kontrol noktaları olacak. 

Kaynak: Mepa News

 

Astana'ya katılan muhalif gruplara suçlama: İşgalcileri meşrulaştırdınız

'Astana ile örtünen çıplak kalır': Muhalifler kendi karargahlarını Rus uçaklarına hedef gösterdi

Astana sonrası Rusya'dan 600'e yakın hava saldırısı: Hedef sivil halk

İdlib'te 'Astana' protestoları sürüyor

Suriye halkı Astana görüşmeleri hakkında ne düşünüyor?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum