Suriye'nin kuzeyinde hükümet ilan edildi

Suriye'nin kuzeyinde hükümet ilan edildi

Bağımsız akademisyenler tarafından başlatılan sivil yönetim çalışmalarında sona gelindi. Başta İdlib olmak üzere kurtarılmış bölgelerde hükümet ilan edildi.

Tahriru'ş Şam'a bağlı haber ajansı Suriye'nin kuzeyinde bir hükümet kurulduğunu ilan etti.

İba Haber Ajansı tarafından yapılan açıklamada, başta İdlib olmak üzere Suriye'nin kuzeyinde rejimden kurtarılmış bölgelerde bir hükümet kurulduğu ifade edildi. Bağımsız akademisyenler tarafından yürütülen 'sivil yönetim' çalışmalarında geçtiğimiz günlerde sona gelinmiş, kısa süre içinde Başbakan atanacağı duyurulmuştu.

Cumartesi günü yapılan açıklamada kurulan hükümetin başına Dr. Muhammed El Şeyh'in getirildiği belirtildi.

Akademisyenler başlattı, HTŞ destekledi

Muhalif akademisyenler tarafından başlatılan, Tahrir'uş Şam Heyeti'nin de destek verdiği sivil yönetim çalışmaları uzun süredir devam ediyordu. Yaklaşık bir ay boyunca çeşitli bölgelerde devam eden toplantıların ardından geçtiğimiz günlerde İdlib'te "Suriye Genel Konferansı" düzenlenmişti.

Genel Konferans'a, Doğu Guta ve Halep'in yanısıra ülkenin birçok bölgesinden aktivist, akademisyen, aşiret lideri ve askeri liderden oluşan 420 temsilci katıldı. Girişime destek verdiğini ifade eden Özgür Suriye Ordusu kurucusu Albay Riyad Esed de katılımcılar arasındaydı.

Başbakan atandı

Konferans sonunda alınan kararlara ilişkin açıklamada bulunan sözcü Yasin el Neccar, iki hafta içerisinde bir kuruluş manifestosu yayınlanarak önce hükümet ilan edileceğini ardından da Başbakan atanacağını duyurmuştu.

Bugün yapılan açıklamada hükümetin kurulduğu ilan edilerek Dr. Muhammed El Şeyh'in liderliğe getirildiği ifade edildi.


Sivil yönetim çalışmaları uzun süredir devam ediyordu.

Bağımsız sivil yönetim

İdlib'te bağımsız akademisyenler tarafından başlatılan sivil yönetim girişimi, kurtarılmış bölgelerin tamamını kapsayan, hiçbir silahlı grupla bağlantısı olmayan, bağımsız ve sivil bir yönetim oluşturulmasını hedeflediğini bildirmişti.

İdlib'i askeri olarak büyük oranda kontrol eden Tahriru'ş Şam Heyeti'nin de girişime destek verdiği biliniyor.

Birçok aktivist ve aşiret liderinin yanısıra Özgür Suriye Ordusu kurucusu Albay Riyad Esed de sivil yönetim girişimini desteklediğini ifade etti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.