S-400 bilmecesi: Türkiye'nin kaporası yanacak mı?

S-400 bilmecesi: Türkiye'nin kaporası yanacak mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ile anlaşıldığını ve kaporanın ödendiğini duyurduğu S-400 hava savunma sistemi bilmeceye dönüştü.

Kommersant gazetesi, Rusya'nın Türkiye'ye S-400 hava savunma sistemi teknolojisinin transfer edilmesi için anlaşmakta aceleci davranmayacağını yazdı. Gazetenin haberine göre, Rusya'nın ortak üretime direnmesinin 2 sebebi bulunuyor.

Türk tarafının ‘teknoloji transferi yapılacağı’ beklentisiyle üzerinde ısrarla durduğu anlaşmayla ilgili farklı iddialar ortaya atıldı. Rus Kommersant Gazetesi, Moskova’nın teknoloji transferi konusunda ‘aceleci’ olmayacağını öne süren bir haber yayımladı. Haberde: “Rus müzakereciler, ‘Türk tarafının bu konudaki katı tavrına rağmen teknoloji transferi içermeyen bir anlaşma imzalanmasını sağlayabildi.” ifadeleri yer aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “tarafların ortak üretim konusunda anlaşamaması halinde Türkiye’nin Rusya’dan S-400 bataryaları almaktan vazgeçebileceği” açıklaması da gazetede yer aldı. Rus uzmanlar, bu açıklamayla ilgili, Türkiye ile çok ciddi bir anlaşmanın imzalandığını ve kolayca yırtılıp atılamayacağını savundu. Aynı haberde ön ödeme olarak Türkiye’nin 100 Milyon doları aşan bir kapora yatırdıdığı bilgisi yer aldı.

Gazetenin kaynaklarına göre, Türkiye'yle, bu sistemlerin iç düzeneğini öğreneceği şekilde işbirliği yapılmasına 'Rus istihbarat servisleri sert bir biçimde karşı çıkıyor.' Bunun sebebiyse Türkiye'nin bir NATO ülkesi olması.

Bunların yanı sıra Kommersant'a göre, Türkiye'ye teknoloji transferini zorlaştıran tek nokta, Türkiye'nin üretim gücünün olmaması, yani Çemezov'un gerektiğini belirttiği üretim tesislerine sahip olmaması da değil.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.