Suriyeliler İdlib'teki Türk varlığı hakkında ne düşünüyor?

Suriyeliler İdlib'teki Türk varlığı hakkında ne düşünüyor?

ONG News, Suriye halkına Türkiye'nin İdlib'teki askeri varlığı hakkında ne düşündüklerini sordu.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Rusya, İran ve Türkiye garantörlüğünde altıncısı düzenlenen görüşmelerede İdlib'in çatışmasızlık bölgesi ilan edilmesi kararı alınmıştı. Toplantıda alınan kararların uygulanması için Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı unsurlar İdlib'teki faaliyetlerine başlarken bölge halkının konuya nasıl yaklaştığı da merak konusu.

Halkın Rusya endişesi

Suriye'den düzenli haber aktaran kaynaklardan On The Ground News (ONG) Suriyelilere Türkiye'nin İdlib'e askeri müdahalesi hakkındaki düşüncelerini sordu. Konuyla ilgili çeşitli görüşler ifade edilirken konuşmacıların büyük çoğunluğu harekatın Rusya ile işbirliği içerisinde gerçekleşmesiyle ilgili şüphelerini dile getirdi.

"Türkiye bize silah verirse durumu kendimiz kontrol etmeye devam edebiliriz. Bu, onların girmesinden daha iyidir. Ama kendileri girmeye karar verirse bizi geçmişte olduğu gibi yine işgal etmelerini istemiyoruz. Sadece silah ve uçaklara karşı etkili füzeleri bize verseler daha güçlü oluruz ve onların da girmelerine gerek kalmaz"

 

ONG News, Suriyelilere Türkiye'nin bölgeye askeri müdahalesi hakkındaki düşüncelerini sordu

'Düşmanımız Beşşar Esed'

Türkiye'nin İdlib'e askeri müdahalede bulunmasına olumlu baktığını ifade eden başka bir Suriyeli ise 'ancak kurtarılmış bölgeleri işgal etmek için değil halkımıza yardım etmek için geldiyseler' diye ekliyor. 

"Eğer Türkiye, zalim Beşar'a karşı bize yardım etmek için geldiyse hoşgeldi. Ancak akıllarında, şehitlerin kanlarıya elde edilmiş devrimi ele geçirmek veya işgal etmek gibi başka bir planları varsa buna izin vermeyiz. Bu, iki tarafta karşı bir savaş demektir."

Suriye'de kuşatma altındaki Waer, Cobar ve Guta'da Türkiye'nin yardımını görmediklerini söyleyen bölge sakinlerinden biri İdlib'e yönelik askeri harekatı şüpheyle karşılıyor.

Türkiye'nin bölgeye müdahale etmemesi gerektiğini ifade ederek gerekçelerini şöyle sıralıyor: "Burası ve diğer özgürleştirilmiş bölgeler gençlerimizin kanlarıyla kurtarıldı. Şimdi Türkiye gelerek buraları kolayca kontrol mu edecek? Bu bölgeye müdale etmelerini istemiyoruz. Cobar, Waer ve Guta'da çok zor durumda olan insanlar vardı ama bu kişiler için Türkiye'nin herhangi yardımını göremedik. Mülteci olarak buraya geldik şuan da tek istediğimiz biraz güvenlik ve istikrar."

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.