Filistin'in tanınmasına tepki gösteren İsrail, UNESCO'dan çekiliyor

Filistin'in tanınmasına tepki gösteren İsrail, UNESCO'dan çekiliyor

ABD'nin ardından İsrail de kısa adı UNESCO olan BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü üyeliğinden çekileceğini açıkladı.

ABD'nin UNESCO üyeliğinden çekileceğini açıklamasından kısa bir süre sonra İsrail'den de benzer bir açıklama geldi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Tel Aviv'de yaptığı açıklamada, ülkesinin UNESCO'dan çekileceğini kamuoyuna duyurdu. ABD gibi İsrail de örgüte "İsrail karşıtı bir tutum izleme" suçlamasında bulundu.

UNESCO yani Birleşmiş Milletler'in eğitim, bilim ve kültür örgütü, Filistin'in El-Halil kentindeki Eski şehiri, dünya miras listesi'ne ekleme kararı almıştı. İşte bu karara tepki olarak ABD ve İsrail UNESCO'dan çekilme kararı aldı.

ABD ve İsrail, UNESCO'nun Filistin'i tanımasına karşı çıkmış ve bu kuruluştan ayrılma tehdidinde bulunmuştu.

Kriz öncesi ABD her yıl UNESCO'ya 80 milyon dolar katkı payı ödüyordu. Bu miktar UNESCO'nun bütçesinin yüzde 22'sine tekabül ediyordu. 

Netanyahu, Dışişleri Bakanlığı'na ülkenin UNESCO'dan ayrılması yönündeki hazırlıkları tamamlamak için talimat verdiğini açıkladı. Trump yönetiminin UNESCO'dan ayrılma kararını memnuniyetle karşıladığını kaydeden İsrail Başbakanı, "Bu cesur ve ahlaki bir karar, çünkü UNESCO absürt bir tiyatroya dönüştü, çünkü örgüt tarihi korumak yerine onu parçalarına ayırıyor" diye konuştu.

UNESCO ise ABD'nin örgütten ayrılma karar sonrası resmi bir açıklama yayınladı. Açıklamada ABD'nin UNESCO'dan çekilmesinden derin üzüntü duyulduğu ve kararın hem UNESCO için hem de Birleşmiş Milletler ailesi için bir kayıp olduğu belirtildi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.