'Sisi karşıtı İslamcı grup' Mısır ordusunu pusuya düşürdü: 52 ölü

'Sisi karşıtı İslamcı grup' Mısır ordusunu pusuya düşürdü: 52 ölü

Mısır'ın Giza şehrinde İslamcı gruba yönelik operasyon sırasında pusuya düşürülen 50'den fazla güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi.

Ülkenin batısındaki çölde, Giza kentinin Bahariye bölgesinde İslamcı gruba operasyon düzenlemeye giden Mısır güvenlik güçleri pusuya düşürüldü.

En az 52 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği olay son yıllarda Sina Yarımadası dışında gerçekleşen en büyük saldırı olarak kaydedildi.

Mısır İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin Cuma gecesi Kahire'nin 200 kilometre güneybatısındaki Bahariye yolunda saldırıya uğradığı bildirildi. Açıklamada saldırganlardan bazılarının öldürüldüğü duyurulurken saldırganların sayısıyla ilgili olarak herhangi bilgi paylaşılmadı.

Güvenlik güçlerine yakın kaynaklar, askeri konvoyun pusuya düşürülerek roket, el bombaları ve el yapımı patlayıcılarla hedef alındığı, saldırıya hazırlıksız yakalanan asker ve polislerden çok sayıda kayıp verildiğini ifade etti.

Saldırıyı kim düzenledi?

Mısırlı 52 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği saldırıyı henüz resmi olarak üstlenen olmadı.

Reuters haber ajansı, güvenlik güçlerinin Harekeu Savaid Mısır (HASM) isimli Sisi karşıtı silahlı İslamcı gruba baskın yapmaya giderken pusuya düşürüldüğünü ifade etti. Silahlı gruba üye olduğu düşünülen 8 kişinin evlerine operasyon düzenlemek üzere harekete geçen güvenlik güçlerine silahla karşılık verilince çatışma çıktı.

Çatışmanın ardından İslamcı grubun üyelerinin bölgeden kaçmaya çalıştığı, bu sırada güvenlik güçlerine desteğe gelen askeri konvoyun pusuya düşürüldüğü öne sürüldü.

Giza şehrinin başka bölgelerinde de çatışmalar olduğu rapor ediliyor.

Hareketu Savaid Mısır kimdir?

Çoğunlukla yargı ve emniyet mensuplarını hedef alan Hareketu Savaid Mısır, Abdülfettah el Sisi'nin ülkede askeri darbe yapmasının ardından faaliyet göstermeye başladı. 

Hareketu Savaid Mısır, ülkede faaliyet gösteren ve uluslararası kamuoyunda adından söz ettirmeyi başarabilen silahlı gruplardan. Sloganı "silahlarımızla devrimi koruyacağız" olan grup, Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle ivme kazanan Mısır halk hareketine yeni bir soluk ve yeni bir yöntem getirme niyetinde. Silahlı hareketi benimseyen grubun, herhangi bir dış organizasyon ile bağlantısı bulunmuyor.

Sisi yönetimi, grubu "Müslüman Kardeşler'in silahlı kanadı" olarak tanımlasa da bu iddia hem Müslüman Kardeşler hem de silahlı grup tarafından yalanlandı. Grup ABD tarafından terör listesine alınmasının ardından "Terörist değil müslüman direnişçileriz" açıklaması yapmıştı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.