Bir yılda 70 bin siber saldırı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, ''2015 yılında bin 489, 2016 yılında 8 bin 625, 2017'de ise 69 bin 473 siber saldırı gerçekleşti'' dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Wikipedia'nın herkese açık olduğunu belirterek, "Ancak Türkiye'den bu bilgilere müdahale eden editörlerin erişimlerini yasakladılar. Bakın kim yasakçı biz miyiz, Wikipedia mı? Yasakçı olan Wikipedia, kendi sistemi gereği herhangi bir bilgiyi, siz, dışardan fahri editör olarak müdahale etme şansınız varken, engelledi." diye konuştu.
Arslan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM), 2018 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Projelerdeki garanti ödemeleriyle ilgili soruya Arslan, Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri ile bunların biten otoyolları için ödenen toplam garanti bedelinin 1 milyar 128 milyon lira olduğunu ifade etti. Avrasya Tüneli için henüz bir ödeme yapılmadığını dile getiren Arslan, günlük 69 bin araç geçiş garantisinin bulunduğunu, şu anda günlük 50 bin aracın geçtiğini söyledi.
Gelecek yıl için üç proje için 3,6 milyar lira ödenek öngörüldüğünü dile getiren Arslan, "Ancak sene sonu yıllık ortalama baz alınarak hesap yapılacak, ona göre aradaki fark, garanti farkı olarak ödenecek." diye konuştu.
İstanbul 3. Havalimanının orman alanı gözüktüğünü ancak kömür ocaklarının bulunduğu, bataklık alanların kazandırılacağını dile getiren Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nda ise 384 bin ağacın kesildiğini, 100 bin ağacın nakledildiğini, 3 milyon 800 bin ağacın dikildiğini, toplam 5 milyon 100 bin ağacın dikileceğini vurguladı.
"Yasakçı olan Wikipedia"
Wikipedia'nın internet sitesine erişimi engellemediklerini dile getiren Arslan, Türkiye'yi terör örgütlerine destek veren ülke statüsünde gösterildiğini, bunun çıkarılmasının talep edildiğini, bunlara erişimin engellendiğini ifade etti.
Atatürk ile ilgili yanlış bilgilendirmelerin de olduğunu anlatan Arslan, konuya ilişkin mahkeme kararının çıktığını anımsattı. Erişimin kaldırılması yönünde Wikipedi ile görüştüklerini dikkati çeken Arslan, "Mahkemenin gerekçe gösterdiği gerekçeleri ortadan kaldır, dolayısıyla erişim olsun. Wikipedia, herkese açık ve editörlük yapabiliyorsunuz. Orada Türkiye ile ilgili bir bilgiyi yanlış görüyorsanız, düzeltme şansınız vardı. Ancak Türkiye'den bu bilgilere müdahale eden editörlerin erişimlerini yasakladılar. Bakın kim yasakçı biz miyiz, Wikipedia mı? Yasakçı olan Wikipedia, kendi sistemi gereği herhangi bir bilgiyi, siz, dışardan fahri editör olarak müdahale etme şansınız varken, engelledi. O yüzden bu bilgiler, düzelmedi ve mahkeme bu yönde karar aldı. Emin olun ki yine de onlarla çok sık ve üst seviyede görüşmeler yapıyoruz. Bizim de hoşumuza giden bir durum değildir, insanlarımız doğru bilgilensin istiyoruz."
"2017'de 69 bin 473 siber saldırı gerçekleşti"
Siber saldırılara ilişkin soruya ise saldırıların çok arttığını belirterek, elektronik haberleşme altyapısının kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere enerji, bankacılık, sağlık gibi kritik sektörlere yapılmasının nedeninin buraların birçok insanı anlık etkileyebilmesinden kaynaklandığını kaydetti.
Arslan, 2015 yılında bin 489, 2016 yılında 8 bin 625, 2017'de ise 69 bin 473 siber saldırı gerçekleştiği bilgisini vererek, siber güvenliğin önemli olduğunu, bu amaçla 741 kurumda Siber Olaylara Müdahale Ekipleri kurdurulduğunu ve sürekli irtibatlı olduklarını anlattı.
43 kuruma kurulan Kamunet'in, yıl sonunda 150'lere varmasını hedeflediklerini ifade eden Arslan, kurumlar arası yazışmaların şifrelenerek yapılacağını bildirdi. Siber saldırılara karşı gerekli tedbirleri aldıklarını ve eylem planlarını yaptıklarını ifade eden Arslan, "Ama gevşemememiz gerekiyor. Gevşediğimiz gün kaybettiğimiz gündür." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA