Niyet tamam vakit yanlış: 10 Kasım törenleri 'erken' yapılıyormuş!

Niyet tamam vakit yanlış: 10 Kasım törenleri 'erken' yapılıyormuş!

Prof. Dr. Fehmi Ekmekçi'nin 'erken tören' çıkışı akıllara Ramazan aylarındaki 'erken sahur' tartışmalarını getirdi.

Son iki yıldır ülke gündeminden düşmeyen yaz saati uygulaması tartışmaları, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Ekmekçi'nin iddiasıyla bambaşka bir boyuta ulaştı.

Fehmi Ekmekçi Sözcü Gazetesi'ne gönderdiği mektubunda 10 Kasım günleri 09:05'de başlayan Atatürk'ü anma törenlerinin vaktinin erken olduğunu ileri sürdü.

Emekçi mektubunda şu ifadelere yer verdi:

"Yaz saati uygulaması başlangıçta ekonomik nedenlerle özellikle enerji tasarrufu amacıyla, Yer küremiz üzerinde değişik enlemlerde bulunan yerlerde gün ışığından azami düzeyde yararlanabilmek amacıyla Avrupa ülkelerinde(ilk önceleri İngiltere'de 1900’lerin başında) uygulanmıştır. Ama bu uygulama kış mevsiminde ortadan kaldırılmaktadır. Ülkemizde benim lise öğrenimimi gördüğüm 1970 ‘i yıllarda yine enerji tasarrufu amacıyla bu yaz saati uygulamasına geçilmiştir. Ancak bu geçiş işlemi ve uygulaması yukarıda belirttiğim bilimsel saat tanımına göre yanlış olmakta, gerçek dışı bir ölçüm ve değerlendirmeye neden olmaktadır. Hatta öyle bir an geliyor ki insanlar hangi uygulamanın doğru olduğunu karıştırır hale gelmektedir. Günümüzde ne yazık ki siyasi bir uygulama kapsamında sürdürülmeye çalışılan bu gerçek dışı saat uygulamasının etkileri tarihi bir hataya bile sebep olmaktadır. Çünkü ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ün aramızdan ayrıldığı saat 9:05 yerine, hatalı ve gerçek dışı saat uygulaması nedeniyle 08:05 de olduğu durum yaşatılmaktadır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.