Suudi Arabistan ve BAE, El Kaide'ye karşı Fransa'nın yanında

Suudi Arabistan ve BAE, El Kaide'ye karşı Fransa'nın yanında

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un El Kaide'ye karşı yardım talebini karşılıksız bırakmadı.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Çarşamba günü Paris'te Batı Afrika'da El Kaide ile süren savaşa destek vermek için düzenlenen zirveye katıldı. Mali, Moritanya, Nijer, Burkina Faso ve Çad'dan oluşan "G5 Sahil" adlı oluşum, kuruluş yıldönümünde geçtiğimiz Ekim ayında bölgede artan şiddetin önüne geçebilmek için yeni bir operasyon başlatmıştı.

Paris'te Batı Afrika zirvesi

Batı Afrika'da yaklaşık 4 bin asker bulunduran Fransa, bölge ülkelerinin gittikçe artan saldırılara engel olamamasından şikayetçiydi. Söz konusu askeri birlik, iktisadi ve operasyonel sıkıntılar yaşıyordu. Bu sıkıntıları aşabilmek için Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Batı Afrikalı beş ülkenin, Almanya ve İtalya'nın, bunların yanı sıra Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de iştirak ettiği bir zirve düzenliyor.

El Kaide etkinliği artıyor

Binlerce Birleşmiş Milletler barış gücü askeri, Fransız askeri unsuru, ABD askeri eğitmeni ve insansız hava aracı operatörünün destek verdiği bölge askeri kuvvetleri, bugüne kadar bölgede artan şiddetin önüne geçmede başarısız olmuş durumda. Bölgede halen El Kaide bağlantılı grupların etkinliği artarak devam ediyor. Bir Fransız diplomatik kaynağın ifadesine göre; "Geçtiğimiz birkaç ayda terörist grupların faaliyeti azalmadı ve ordular büyük kayıplar vermeye devam etti. Bu da bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirmek ve askeri çabaları artırmak için operasyonel aciliyet olduğu anlamına geliyor.".

Fransa'nın bölgeden çıkış stratejisi

Bölgedeki savaşa olan desteği genişletmek için Macron Suudi Arabistan'dan El Kaide ile savaşmak için sağlam adımlar atmalarını istedi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'a bu konuda talebini iletti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri desteğiyle G5 ülkelerinin bölgede askeri faaliyetleri ele almasını, Batı Afrika'dan uzun vadeli bir çıkış stratejisi olarak görüyor. Fransa 2013 yılında dahil olduğu Mali'de her ne kadar El Kaide unsurlarının elindeki şehirleri geri almış olsa da, El Kaide bölgeden geri çekilerek vur-kaç saldırılarına ağırlık vermiş ve Fransa'ya ciddi bir tehdit oluşturmaya devam etmişti. Fransa'nın aleyhine uzayan savaş, "Mali Fransa'nın Afganistan'ı haline geldi" yorumları yapılmasına neden olmuştu.

Körfez'den dev yatırım

Suudi Arabistan "G5 Sahil" oluşumunun yaklaşık olarak ihtiyaç duyduğu miktarın beşte biri olan 100 milyon dolarlık bir yatırım vaadinde bulunmuş durumda. Birleşik Arap Emirlikleri de Moritanya'da yine söz konusu oluşuma bağlı açılacak bir savaş okulunu finanse ediyor.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri bu sayede Afrika'da ellerini güçlendirmeyi umut ediyor. Bölgede günden güne artan İran etkinliğini kırmak ve Afrika'nın siyasi ortamında söz sahibi olabilmek için Suudi Arabistan, bu ve benzeri faaliyetlere önemli bir fırsat olarak bakıyor. Ancak her ne kadar bölgeye dev yatırımlar yapılsa da, Batı Afrika ve Sahra Çölü'ndeki El Kaide varlığının, Fransa'ya ve bölgedeki Batı ülkelerinin yatırımlarına bir tehdit olarak varlığını sürdüreceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.