Suudi Arabistan Petrole Bağımlılığını Azaltmak İstiyor

Suudi Arabistan Petrole Bağımlılığını Azaltmak İstiyor

Önemli ekonomik reformlar içeren bir planı hayata geçirecekler.

Suudi-Arabistan'ın uygulamaya koymaya hazırlandığı "Ulusal Transformasyon Planı (NTP)" adlı ekonomik reform paketi beş yıllık süreci kapsayacak. Planın amacının, petrol fiyatlarının düşüşe geçtiği bir dönemde ülke ekonomisini ayakta tutabilecek reformları hayata geçirmek olduğu belirtiliyor. Suudi Arabistan'da bütçe, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 2015 yılında 98 milyar dolar açık vermişti. IMF, 'iflas' uyarısında bulunmuştu.

Yetkililerin açıklamalarına göre, plan iddialı olduğu kadar da riskli. Plan vergi kolaylıklarından özelleştirmelere, tasarruf önlemlerinden mali piyasalarda kamunun rolündeki değişikliklere kadar bir dizi önlem içeriyor. Planda özelleştirmeler, özel sektör yatırımları, ekonomide şeffaflık ve istikrarı artırabilecek hukuki düzenlemeler, kamu yatırımlarının verimliliği, mali reformlar ve istihdam piyasası reformları üzerinde duruluyor.

Plana göre, Suudi-Arabistan hükümeti gelecek beş yıl içerisinde 1 milyon 300 binlik ek istihdam yaratmayı hedefliyor. İstihdamın artırılmasının hedeflendiği ekonomik branşlar arasında turizm, mücevherat ticareti, meyve-sebze ticareti gibi alanlar bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.