Mali'de cihat yanlısı gruplar birleşti

Mali'de cihat yanlısı gruplar birleşti

Mali'deki üç büyük grup, tek bir isim altında birleşerek Taliban ve El Kaide'ye bağlı olduklarını açıkladı.

Perşembe günü video yoluyla paylaşılan açıklamada, Ensaruddin, El Murabitun, Messine Tugayları ve İslami Mağrip El Kaidesi gruplarının, "Nusret El İslam ve Muslimin Cemaati" adı altında birleştikleri duyuruldu.

Video kaydında konuşma gerçekleştiren Ensaruddin lideri İyad El Ğali, "ülkede işgalci konumunda olan BM ve Fransa askerlerini ve aynı zamanda hükümet birliklerini çok sayıda saldırı ile hedef alacakları" tehdidinde bulundu.

El Ğali, "yeni kurulan grubun Taliban lideri Molla Heybetullah Ahunzade'ye, El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri'yi ve örgütün Kuzey Afrika lideri Ebu Musab Abdul Vedud'a biat ettiğini" belirtti.

El Murabitun, yaklaşık bir ay önce Gao kentinde bir askeri üsse 60 askerin ölümüne yol açan bombalı araç saldırısı düzenlemişti. Örgüt, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Mali'nin başkentinde Batılı diplomatların bulunduğu bir otele baskın düzenlemiş ve 30'a yakın kişiyi öldürmüştü.

2012 yılı baharında, İslam yanlısı grupların geniş çaplı bir saldırı başlatmasının ardından Mali hükümeti ülkenin kuzeyinde büyük oranda kontrolü kaybetmişti. Ülkenin yarısından fazlasını ele geçirlen savaşçıların başkent Bomako'ya yönelmelerini ardından, Fransa öncülüğündeki uluslararası koalisyon ülkeye müdahale gerçekleştirdi. Ülkenin kuzey bölgelerine yerleştirilen 'BM Barış Gücü' askerleri de müdahaleye destek güç olarak katkı sağlamıştı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.