'Yeşil maviye karşı': Hilmend'de ABD askerlerine saldırı

'Yeşil maviye karşı': Hilmend'de ABD askerlerine saldırı

İçeriden saldırılar NATO güçleri için büyük bir tehdit olmayı sürdürüyor.

Hilmend'de bir Afgan asker, Afgan Ulusal Ordusu'na eğitim verdikleri esnada ABD askerlerinin üzerine ateş açtı. Üç ABD askerinin yaralandığının açıklandığı saldırı bu yıl ülkedeki yabancı askerlere karşı gerçekleştirilen ilk içeriden saldırı.

Afganistan'daki NATO görev gücü saldırıya dair Twitter'da bir açıklama yaparak ve 3 askerin yaralandığını belirtti. Taliban ise 5 ABD askerinin öldüğünü, 3'ten fazlasının ise yaralandığını duyurdu.

TOLONews saldırının, "215 Meyvand Ordu Birlikleri" mensubu bir subay tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. ABD birliklerinin açtığı karşı ateşte asker hayatını kaybetti. Söz konusu birliklerin merkezi, Hilmend eyaletinin başkenti Leşkergâh. Leşkergâh çevresinde Taliban ile Kabil hükümeti arasında uzun süredir şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Taliban resmi olarak üstlenmese de saldırıyı övdü

Grup sözcüsü Zebihullah Mücahid Twitter'da yaptığı açıklamada "Helmand eyaletinde gerçekleşen içeriden saldırıda bir Afgan askeri 5 yabancı işgalciyi öldürdü ve 3'ten fazlasını yaraladı" ifadesini kullandı. Taliban gerçekleştirilen saldırıyı resmi olarak üstlenmese de, uzmanlar böylesi bir saldırıyı Taliban destekçisi olmayan bir kişinin gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını ifade ediyor. Söz konusu Afgan askerinin Taliban mensubu olmasa bile Taliban'a sempati beslediğinin anlaşıldığı belirtiliyor.

Taliban uzun süredir NATO kuvvetlerine yönelik içeriden saldırılar gerçekleştiriyor. Bu saldırılar ya Afgan Ulusal Ordusu'nun içerisine sızılarak yahut Taliban saflarına geçmeye karar veren Afgan askerler vasıtasıyla gerçekleştiriliyor. 2012 yılında Taliban'ın kurucu lideri Molla Ömer, bilhassa Kabil hükümeti askerlerine Taliban'ın ne istediğini anlatmak ve onları "hak yola çekmek" için 'Davet ve İrşad Komisyonu'nun kurulduğunu açıklamıştı.

Yeşil maviye karşı

"Yeşil maviye karşı" olarak da anılan saldırılar, ülkedeki NATO güçleri için büyük bir sorun olmayı sürdürüyor. Son 5 yılda NATO güçlerinin aldığı güvenlik önlemleri neticesinde düşüş yaşayan saldırılar, yabancı güçler için beklenmedik sonuçlar doğurabiliyor. Üst rütbeli NATO subayları da bu saldırıların kurbanı olabiliyor. NATO güçlerinin içeriden saldırılara karşı güvenlik önlemi olarak Afgan askerlere tahta tüfeklerle eğitim vermesi gibi birtakım uygulamalar da bazı Afgan askerlerin 'müttefiklerine' olan güvenini sarsarak saf değiştirmelerine sebep oluyor.

Öte yandan dün yine Hilmend eyaletinde yer alan Germsir'de, bu sefer Kabil hükümetine bağlı polis güçlerine bir içeriden saldırı gerçekleştirildi. Bir polis, 7 polisi vurarak öldürdü, ardından bir arazi aracını ve birkaç silahı alarak Taliban kuvvetlerine katıldı. Olayı duyuran Taliban saldırıdan "kahramanca operasyon" olarak söz etti. Taliban açıklamasında ABD güçlerini hedef alan önceki saldırıyı da hatırlattı ve saldırıyı gerçekleştiren kişinin "işgal karşıtı bilinci olan" bir Afgan askeri olduğunu belirtti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.