Trump Çin’i hedef alan iki kararnameye imza attı

Trump Çin’i hedef alan iki kararnameye imza attı

Trump, Çin ile hem ticaret açığını azaltmak, hem de anti-damping uygulamalarını sıkılaştırmak amacıyla iki başkanlık kararnamesine imza attı.

Donald Trump, gelecek hafta Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le yapacağı ilk resmi görüşme öncesinde bugün, bu ülkeyle hem ticaret açığını azaltmak, hem de anti-damping uygulamalarını sıkılaştırmak amacıyla iki başkanlık kararnamesine imza attı.

Dünyanın en büyük iki ekonomisinin lideri gelecek hafta Perşembe ve Cuma günleri Florida eyaletinde görüşmelerde bulunacak. Ancak görüşmenin oldukça zorlu geçebileceğinin işaretleri alınıyor. Bunun bir nedeni Amerika’nın Çin’le ticaretinde neredeyse yarım trilyon doları bulan açığı, diğeriyse Çin’le yaptığı ticaretin ABD içinde yarattığı iş kaybı.

Trump dün attığı bir Twitter mesajında “Çin’le gelecek haftaki görüşmemiz çok zor geçecek. Dev ticaret açığını artık hoş göremeyiz” diye yazdı.

Görüşmede yalnızca karşılıklı ticaret değil, Kuzey Kore konusunda iki ülkenin yaşadığı anlaşmazlık ve Pekin hükümetinin Güney Çin Denizi’ndeki taleplerinin ele alınması bekleniyor.

Bu arada Beyaz Saray’ın doğrudan denetimi altında bulunan Amerika Ticaret Temsilciliği de yaptığı açıklamada, Çin’in gerek sanayi politikalarının, gerekse çelik ve alüminyum sektörlerine yaptığı mali desteğin, küresel piyasaları ve rakip şirketleri etkileyecek düzeyde üretim ve ihracat fazlalığına yol açtığını bildirdi.

Gerginliğe rağmen Çin Dışişleri Bakanlığı daha uzlaşmacı bir açıklama yaptı ve ticari konularda işbirliği yapma konusunda isteklilik bildirdi.

Başkan Trump, daha göreve gelmeden Çin’i, haksız ticari kazanımlarla Amerikan ekonomisine ve üretim sektörüne zarar vermekle ve çok sayıda Amerikalı’nın işlerini kaybetmesine yol açmakla suçlamıştı.

Bununla birlikte Beyaz Saray yetkilileri, Trump’ın imzaladığ başkanlık kararnamelerinin görüşme öncesinde Çin’e mesaj vermeyi hedeflemediğini savunuyor.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.