'Sıcak karşılama' bekliyordu: ABD ordusuna hizmet eden Afgan alıkonuldu

'Sıcak karşılama' bekliyordu: ABD ordusuna hizmet eden Afgan alıkonuldu

Abdul’un 3 haftalık esaretine son verilmesi için sivil toplum örgütleri çağrıda bulunuyorlar.

Afganistan’daki Amerikan birliklerine çalışan ve bu nedenle verilen geçerli bir “özel” vizeye de sahip bulunan Abdul’un 3 haftalık esaretine son verilmesi için sivil toplum örgütleri çağrıda bulunuyorlar. Tam adı güvenlik endişesi nedeni ile paylaşılmayan şahsın, 13 Mart tarihinde New Jersey hava alanına ulaştığı ifade ediliyor.

Gönüllü avukatlar şahsın Afganistan’da NATO görevi yapan Amerikan birlikleri ile işbirliği yaptığı ve bu nedenle ülkede can güvenliği bulunmadığı için özel statüdeki vizeyi aldığını açıkladılar. 

Abdul, emekli bir ordu subayı tarafından hazırlanmış referans mektubu sayesinde vize ve uçuş işlemlerini halledebilmiş.  Afganistan’da bulunduğu son 5 yılı ise Kabil’deki ABD büyükelçiliğinin hemen yanında bulunan kafeteryada çalışarak geçirmiş.  

Buna karşılık sıcak bir karşılama beklerken; adeta soğuk bir duş yaşayan şahıs en temel insan haklarından mahkûm olarak 20 gündür gözaltında bulunuyor.

Göç uzmanı Avukat Jason Scott Camilo görüşünü şu şekilde ifade ediyor:

“Eğer onun pasaportunu mühürlediler ise Abdul kanunen Amerika’da yaşama hakkına sahip demektir.” 

Söz konusu vizenin eski başkan Obama’nın görevinin son günlerinde çıkardığı bir uygulama olduğu ve şu ana kadar 1500 kişinin istifade ettiği, 1 Mart itibarı ile Kabil’de mülakatların sona erdiği ancak hala sıra bekleyen 10 bin kişi bulunduğu da gelen bilgiler arasında bulunmakta.

Aslında Abdul, aynı özel vize nedeni ile bu ay mağdur edilen ikinci vaka. 4 Mart tarihinde babaları Los Angeles’te çalışan ve geçerli vizesi bulunan 5 kişilik bir aile de gözaltına alınmıştı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.