"Numunelerin Türkiye’de toplandığı bir incelemeyi kabul etmeyiz"

"Numunelerin Türkiye’de toplandığı bir incelemeyi kabul etmeyiz"

Esed'in Dışişleri Bakanı: Numunelerin Türkiye’de toplandığı bir incelemeyi kabul etmeyiz

Esed'in Dışişleri Bakanı Velid Muallim, kimyasal saldırı yapılan Han Şeyhun kasabasında neler olduğunun anlaşılması için, numunelerin olay yeri yerine Türkiye'de toplanacağı bir incelemeyi kabul etmeyeceklerini söyledi.

 

Muallim, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile Moskova'da gerçekleştirdiği üçlü görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü'nün (OPCW) bir misyonu olduğunu söyleyen Muallim, “Fakat onlar Türkiye'de numune topluyorlar. Numunelerin Türkiye'de toplandığı bir soruşturma yürütülmesini kabul etmeyeceğiz. Zira bu, Amerikan saldırganlığının yararına olur” dedi.

NELER YAŞANDI?

İdlib'in Han Şeyhun bölgesinde 4 Nisan'da gerçekleşen saldırıda yaklaşık 100 kişi ölmüş, en az 400 kişi de yaralanmıştı.

Muhalifler, saldırıda zehirli gaz kullanıldığını söylemiş, Türkiye'de yapılan otopsinin sonuçları da bu iddiayı doğrulamıştı. Ancak rejim kimyasal silah envanterinin olmadığını öne sürmüş, Rusya da saldırının muhaliflerin kimyasal silah depolarının rejim tarafından hedef alınması sonucunda gerçekleştiğini iddia etmişti.

ABD, kimyasal saldırıya yanıt olarak rejime ait bir hava üssüne 7 Nisan'da yaklaşık 60 füze fırlatmıştı.

Diğer yandan Esed rejimi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin çarşamba gecesi düzenlenen hava saldırısında IŞİD'e ait zehirli gaz depolarını vurduğunu, açığa çıkan zehirli gazlar nedeniyle yüzlerce kişinin öldüğünü iddia etti.

ABD öncülüğündeki IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun sözcüsü ABD'li Albay John Dorrian ise, koalisyonun söz konusu bölgede hava saldırısı düzenlemediğini söyledi. Dorrian, "Suriye'nin iddiaları gerçek dışı ve bu iddiaların kasıtlı birer dezenformasyon olması muhtemel" dedi.

Rus ordusu sözcüsü İgor Konaşenkov da, bölgede İHA'larla yapılan incelemeler sırasında iddia edilen saldırıyla ilgili bir ize rastlanmadığı bildirildi.

OPCW TÜRKİYE'DE

Bu arada olay sonrası OPCW, kimyasal silah uzmanları Türkiye'ye gönderildi. Gönderilen uzmanlar numune toplayacak ve saldırının kurbanlarıyla görüşecek, topladıkları veriler ışığında saldırıda kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını tespit edecek. Saldırının kimin tarafından gerçekleştirildiğinin tespit etmek ise Lahey merkezli OPCW'nin yetkisi içine girmiyor. OPCW'nin araştırma sonuçları 3-4 hafta içinde çıkması bekleniyor. Bu sonuçlar BM ile OPCW'nin ortak oluşturduğu soruşturma komitesine iletilecek. Bu komite, kimyasal silah saldırısında rol alan birey ya da kurumları tespit etmekle görevlendirilecek. Ortak soruşturma komitesi, daha önce yürüttüğü çalışmada, Suriye'de zehirli Sarin, Klor ve Hardal gazlarının kullanıldığı; rejimin klor gazı, IŞİD'in de Hardal gazı kullandığını belirlenmişti.

Kaynak: Time Türk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.