İsim yasağından sonra Çin 'el yükseltti': Kur'an paylaşımları nedeniyle Türkistanlı kadına gözaltı

İsim yasağından sonra Çin 'el yükseltti': Kur'an paylaşımları nedeniyle Türkistanlı kadına gözaltı

Doğu Türkistan'da bir kadın Kur'an ve İslami içerikli paylaşımları sebebiyle gözaltına alındı.

Çin'in elinde tuttuğu Doğu Türkistan'da bir kadın, sosyal medyada Kur'an'dan ayetler ve İslami içerikler bulunduran paylaşımları sebebiyle gözaltına alındı.

Çin tarafından Uygur Özerk Bölgesi olarak adlandırılan, Müslüman ağırlıklı nüfusun yer aldığı Doğu Türkistan'da yaşanan 26 yaşındaki kadın,  Radio Free Asia'nın bildirdiğine göre "radikal dini düşünceler yaydığı" gerekçesiyle Korla şehrinde gözaltına alındı.

Çin hükümeti destekli bir "dini aşırılık gözlemevi"nin bir çalışanının medya kuruluşuna belirttiğine göre, Doğu Türkistanlı kadın "paylaşılması yasak olan aşırı dini bir paylaşımı retweetledi ve benzer içerikte birçok paylaşımı defalarca yapmıştı". "Dini aşırılık gözlemevi"nin çalışanları, Kur'an'dan ayetler ve Allah hakkında paylaşımlar yapmanın "kanunlara aykırı" olduğunu da ifade etti.

Çin'in batısında bulunan Doğu Türkistan, Çin tarafından etnik ve dini ayrımcılığa maruz bırakılan Uygur Türklerinin anavatanı. Çin'de yaşayan bir diğer Müslüman azınlık olan Huiler'in, Çin ile ilişkileri Uygur Türklerinin aksi istikametinde. Buna Huiler'in Çin devlet sistemine entegre olmaları ve Uygur Türkleri gibi bağımsız bir İslami devlet talebinde bulunmuyor oluşları gösteriliyor.

Geçtiğimiz ay Çin hükümeti Doğu Türkistan'da "aşırılıkla mücadele" adı altında bir dizi yeni uygulamaya başlayacağını ilan etmişti. Bu uygulamalardan en çok tepki çekeni, İslam dininin çağrıştıracak isimlere yasak getirilmesi ve İslam, Kur'an, Cihad, Hacı, Mekke, Medine gibi isimler ve İslam dinini çağrıştıracak birçok isim yasaklanmasıydı. Tam listeye ulaşılamasa da bölgedeki Çin baskısının ulaştığı boyutlar yasağın kapsamının ne kadar geniş olabileceğini tahmin etmeye yetiyor. Çin hükümeti bu yılın başlarında da sakal uzatmayı ve yüzü örtecek peçe, nikap ve burka giymeyi yasaklamıştı.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.