Petrol zengini Deyr ez Zor'da ABD ve Rusya'nın arasındaki mesafe 3 km

Petrol zengini Deyr ez Zor'da ABD ve Rusya'nın arasındaki mesafe 3 km

Deyr ez Zor ilinde alan kazanmaya yönelik devam eden çekişmede ABD ve Rusya destekli güçlerin arasındaki mesafe 3 kilometreye kadar düştü.

Bölge kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bir kısmı halen IŞİD kontrolünde olan Deyr ez Zor kenti çevresinde Rusya tarafından desteklenen rejim güçleri ve yabancı Şii milisler ile ABD tarafından desteklenen YPG/PKK güçleri arasındaki mesafe 3 kilometreye kadar düşmüş durumda.


İran'a yakın kaynaklar tarafından servis edilen bir harita [Sarı: YPG/PKK, Kırmızı: Rejim ve Şii milisler, Siyah: IŞİD]

5 Eylül'de Rusya destekli rejim güçlerinin üç yıldan fazla bir süredir devam eden IŞİD kuşatmasını kırıp kentteki 137'inci tümen ile birleşmesi sonrasında ABD tarafından desteklenen YPG güçleri Deyr ez Zor kenti doğusunda yönelik bir operasyon başlatmıştı. 

YPG güçleri başlatılan operasyon ile kısa sürede büyük ilerleme kaydetmiş, IŞİD kentin doğu kırsalındaki birçok bölgeden direniş göstermeden geri çekilmişti. Gelinen süreçte ise kent merkezi etrafında ABD ve Rusya destekli kuvvetlerin arasındaki mesafenin 3 kilometreye kadar düştüğü belirtiliyor.

Petrol zengini Deyr ez Zor

Suriye'nin doğusundaki Deyr ez Zor kentinin bölgedeki en zengin petrol yataklarına sahip olduğu biliniyor. ABD ve Rusya'nın destekledikleri güçler aracılığıyla bölgedeki petrol kaynaklarına sahip olma isteği uzun bir süredir bilinmekte.

Rusya destekli rejim güçlerinin petrol zengini kente girmesiyle ABD'nin de YPG güçlerini bölgeye sürdüğü ifade ediliyor.

Çekişmenin kurbanı siviller

Deyr ez Zor kenti ve çevresinde ABD ve Rusya destekli kuvvetlerin güç gösterisinin en büyük kurbanı bölgede yaşayan sivil halk. Yerel kaynaklar son 72 saatte bölgede hakimiyet kurmak isteyen her iki tarafın düzenlediği hava ve kara saldırılarında 100'ün üzerinde sivilin yaşamını yitirdiğini ifade ederken. Bölgedeki insani durumun da kaygı verici olduğunu dile getiriyorlar.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.