Suriye ekonomisi İran'ın kontrolüne giriyor

Suriye ekonomisi İran'ın kontrolüne giriyor

Esed rejimiyle imzalanan yeni anlaşmalar doğrultusunda Suriye'nin elektrik santralleri ve altyapısı İran tarafından onarılacak.

İran ve Esed rejimi arasında imzalanan bir dizi anlaşma ve mutabak çerçevesinde ülkedeki elektrik santralleri ve elektrik altyapısının Tahran yönetimi tarafından onarılacağı bildirildi. İran, imzaladığı yeni anlaşmalarla Suriye ekonomisindeki etkisini her geçen gün artırıyor.

SANA haber ajansı, Suriye Elektrik Bakanı Zuhayr Harbutli'nin Salı günü Tahran'ı ziyareti sırasında iki ülke arasında bir dizi yeni anlaşmanın imzalandığını duyurdu.

Yeni anlaşmalar, başkent Şam ve Halep'e elektrik sağlayan ana santrallerin onarımını da kapsıyor. İmza töreninde konuşan Esed rejiminin Elektrik Bakanı, ülkenin yeniden inşasında İran'ın büyük rol oynayacağını söyledi.

155 milyon dolarlık anlaşma

Esed rejimi, savaş nedeniyle tahrip olmuş ülkenin yeniden inşa edilmesi için İran'ın yanısıra Rus ve Çinli firmalarla da yeni anlaşmalar imzalıyor.

Elektrik Bakanı Zuhayr Harbutli, İranlı Mabna şirketiyle yapılan 155 milyon dolarlık anlaşma doğrultusunda Halep'in ihtiyacı olan elektriğin üretilmesi için 5 santral inşa edileceğini duyurdu.

İran Enerji Bakanı Settar Mahmudi, anlaşmalar sayesinde İran'ın Lazkiye, Humus ve Deyrez Zor'daki elektrik santrallerin onarımına katılmasının yanısıra bu bölgelerde rüzgar ve güneş enerjisi tesislerinin de kurulacağını bildirdi.

İran Enerji Bakanlığı'ının websitesinde yapılan açıklamada ise "Ülkenin yeniden inşasında Suriye halkının yanında olacağız. Suriye halkının evlerini aydınlatacağız" ifadeleri kullanıldı.

İran ve Esed rejimi arasında ekonomi alanında bugüne kadar yapılan anlaşmalarla Tahran yönetimi, petrol ve doğalgaz tesislerinin işletilmesi, fosfat madenciliği, yeni iletişim altyapısı oluşturulması ve tarım alanlarında önemli imtiyazlar elde etti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.