Trump, İran stratejisini açıklayacak: 'Nükleer anlaşma sonlanabilir'

Trump, İran stratejisini açıklayacak: 'Nükleer anlaşma sonlanabilir'

ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün İran'la yapılan nükleer anlaşmadan desteğini çekmesi ve bu konuda daha çatışmacı bir strateji ortaya koyması bekleniyor.

Trump, anlaşmadan çekilmemesi için ülke içinde ve dışında baskı altındaydı.

2015'te varılan anlaşma uyarınca, İran'ın nükleer programını dondurması karşılığında, ambargoların kısmen kaldırılması öngörülüyordu.

Trump, başkanlık seçimi kampanyası boyunca anlaşmayı sert bir şekilde eleştirmişti.

Trump'ın desteğini çekmesi, ABD'nin anlaşmadan hemen çekilmesi anlamına gelmiyor. Bunun ardından Kongre'nin İran'a yönelik ambargoları yeniden uygulamaya koyup koymamaya karar vermek için 60 gün süresi olacak.

Uzlaşmaya göre ABD Başkanı'nın İran'ın anlaşmanın hükümlerine uyup uymadığını her 90 günde bir teyit etmesi gerekiyor ve Trump daha önce iki kez bunu yaptı.

Uzlaşma, İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemeyi amaçlıyor.

Karşılığında İran'ın uluslararası piyasalarda ticaret yapıp, petrol satmasını engelleyen bazı ambargoların kaldırılması öngörülüyor.

Uzlaşmada göre, İran uranyum stoklarını azaltması, 15 yıl boyunca yeni ağır su reaktörü inşa etmemesi ve denetçilerin ülkeye girişine izin vermesi şart koşuluyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.