Kuzey Kore: Trump'ın Asya gezisi kışkırtıcı

Kuzey Kore: Trump'ın Asya gezisi kışkırtıcı

Kuzey Kore, Başkan Donald Trump’ın, ülkenin nükleer ve füze programlarını engelleme çabalarını kınadı.

Kuzey Kore, Başkan Donald Trump’ın, ülkenin nükleer ve füze programlarını engelleme çabalarını kınadı.

Trump’ın Asya gezisiyle ilgili Kuzey Kore’den yapılan ilk resmi açıklamayı dışişleri bakanı yaptı. Açıklamada, gezi için ‘Bu savaşa kışkırtıcı, ülkemize meydan okuyan bir gezi. Ülkemizin kendi koruma amaçlı nükleer caydırıcı gücüne karşı bir gezi’ tanımı yapıldı.

Pyongyang, Başkan Trump’a ayrıca, Kuzey Kore’yi dünyadan soyutlamaya ve hükümeti zayıflatmaya çabaladığı suçlamalarında bulundu.

Bakan yaptığı açıklamada, ‘Yaşlı aklı yerinde olmayan Trump gibi birinin yaptığı pervasız açıklamalar bizi hiçbir zaman korkutmayacak ve ilerlememizi durdurmayacak’ dedi.

Başkan Trump’ın 5 ülkeyi kapsayan Asya gezisinin gündeminin büyük bir bölümü Kuzey Kore konusu oldu. Amerikalı yetkililerin belirttiklerine göre, Trump, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’a özel olarak da Kuzey Kore konusunda sıkıştırmış.

Çin’in devlet haber kuruluşu Xinhua’nın belirttiğine göre, Xi Jinping, Güney Kore’yi de, güvenlik tehdidini idare edebilmek amacıyla, Kuzey Kore’yle yeniden görüşmelere başlamaları konusunda teşvik etti.

Güney Kore Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, Güney Kore ve Çin liderlerinin, Kuzey Kore tehdidine karşı barışçıl bir çözüm bulunması konusunda fikir birliğine vardığını bu nedenle de iki ülkenin her seviyede daha kapsamlı görüşmeler yapacaklarını söyledi.

Zirvede, Amerika ve Güney Kore, Çin’i Kuzey Kore konusunda daha etkin bir rol oynamaya davet etti. Pekin, Kuzey Kore’nin kışkırtıcı tutumuna karşı ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını belirtti.

Güney Kore ve Çin liderleri belirtilenlere göre gelecek ay Çin’de yeniden biraraya gelmeye karar verdi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.