Çavuşoğlu: PKK, 500 bin Suriyeli Kürdü tehcir etti

Çavuşoğlu: PKK, 500 bin Suriyeli Kürdü tehcir etti

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya ve ABD'ye Suriye'deki askerlerini çekme çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini değerlendirdi.

Rusya ve ABD'ye Suriye'deki askerlerini çekme çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı'nın Suriye'deki siyasi süreci hızlandırma gayesi içinde olduğunu belirtti.

Rusya ziyareti öncesi açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve Rusya tarafından gelen Suriye'de askeri çözümün olamayacağına ilişkin görüşe tepki göstererek, "'Askeri çözüm mümkün değil' deniliyor, merkezi yönetimin şu ana kadar askeri yöntemlerle öldürdüğü insan sayısı 1 milyona ulaştı. O zaman çeksinler askerlerini. Türkiye'nin askeri yok. Siyasi yönteme başvurulsun. Bir an önce seçime gitmenin yolları aransın. Askeri sorun çözüm değilse, çeksinler askerleri" dedi. 

Daha sonra Erdoğan ile birlikte Soçi'ye gelen ve basın mensuplarına demeç veren Çavuşoğlu'na Erdoğan'ın bu sözleri soruldu. Dışişleri Bakanı, Erdoğan'ın 'Suriye'deki siyasi süreci hızlandırma gayesi içinde olduğunu' vurguladı. 

Çavuşoğlu, "Siyasi çözüm ve terörle mücadelede zafer önemli ancak ikisine de aynı önem atfedilmeli. Terörü yenmek, istikrar getirmek için yeterli değil. Biz en iyi çözümün siyasi çözüm olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Çavuşoğlu, Astana sürecinin Suriye'de çözüm sürecini beraberinde getirdiğine de dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak ateşkes olmadan siyasi çözümden bahsetmek imkansız. Ateşkes tesis etme konusunda ilerleme kaydedilirken siyasi çözüme daha fazla önem atfedilmesi gerekiyor."

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"PYD, YPG ve PKK arasında bir farkın olmadığını Rakka operasyonunda gördük. Öcalan posterleriyle pozlar verdiler. Suriye’deki gerçek muhalefetin içerisinde terör örgütünün yer almaması gerekir. PKK/PYD, Kürtlerin tümünü temsil etmiyor, sadece ideoloji sahibi bir azınlık. Başka Kürt gruplar var ve biz bu listeyi Rusya ile paylaştık. YPG, 500 bin Suriyeli Kürdü evini ve köyünü terk etmek zorunda bıraktı. Bu nedenle bu grubun terör örgütü olduğundan şüphe yok. Bu örgütleri yerde de kimlerin kullandığı biliniyor."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.