'Libya'da hükümetler insan kaçakçılarıyla işbirliği içinde'

'Libya'da hükümetler insan kaçakçılarıyla işbirliği içinde'

Son yıllarda göçmenler ve insan kaçakçıları için bir merkez haline gelen Libya'da kan donduran işbirliğinin ayrıntıları ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler'e bağlı çalışan uzmanlara göre Libya'da insan kaçakçılığı altın çağını yaşıyor. İncelemeler Libya'daki askeri ve siyasi güçlerin insan kaçakçıları ile işbirliği yapıyor olabileceğini gösteriyor.

Libya göçmenler için bir merkez

Birleşmiş Milletler uzmanlarının gerçekleştirdiği panel sonrası yayınlanan 157 sayfalık rapor, silahlı grupların devlet aygıtını ve devlet bütçesini kullanarak insan kaçakçılarıyla işbirliği yaptığı şüphesi üzerinde duruyor. Libya, 2011 yılında Muammer Kaddafi'nin devrilmesi sonrası göçmenler için bir merkez haline gelmişti.


İfade edilene göre bölgeye özellikle Güney Asyalı ve Afrikalı mülteciler geliyor. Bu mülteciler Avrupa'ya geçmek için Libya'da insan kaçakçılarının yanı sıra bazı askeri ve siyasi gruplara da ciddi paralar ödüyor. Tüm bunlara rağmen mülteciler Libya'nın bir şehrinden diğerine istekleri dışında taşınıyor ve rızaları hilafına Avrupa'ya giden teknelere zorla bindiriliyor.

İnsan kaçakçılarıyla işbirliği

Uluslararası ajanslara göre hükümet, göçmenler ve göçmenlerin tutulduğu merkezler üzerinde hiçbir denetime sahip değil. Bölgede halen silahlı grupların uluslararası anlamda tanınan hükümetlerden çok daha güçlü olduğu ve insan kaçakçılarıyla işbirliğinden ciddi gelir elde ettikleri ifade ediliyor.


Uzun süredir yaşanan iç savaşın hala sona ermediği Libya'da Birleşmiş Milletler destekli Trablus hükümeti ülkenin doğu kısmında otoritesini sağlayabilmiş değil. Ülkede halen birbirinden farklı birçok güç odağı bulunuyor ve çatışmalar devam ediyor.


Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.