"Putin ve Obama Suriye Konusunda İşbirliğini Arttıracak"

"Putin ve Obama Suriye Konusunda İşbirliğini Arttıracak"

New York Times gazetesi ABD ve Rusya'nın istihbarat paylaşımını da içeren bir ortaklık kurduğunu ileri sürdü.

New York Times gazetesi Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Obama’nın, Suriye konusunda istihbarat örgütleri ve savunma bakanlıkları seviyelerini de içeren bir şekilde işbirliğine gitme konusunda anlaştıklarını iddia etti. Görüşme,  Cenevre sürecinin çöktüğü Pazartesi günü gerçekleşti.   

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Putin ile Obama Suriye ve Ukrayna hakkında önemli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.   

Konuşmada Putin Daeş ve El-Kaide bağlantılı Nusret cephesi örgütlerine mesafeli bir ılımlı muhalefetin Suriye için elzem olduğunu ve daha önemlisi, Türkiye’nin Suriye sınırının devrimcilere lojistik destek sağladığı gerekçesi ile kapatılması gerektiğini ifade etti. 

Obama, Suriye’deki ilerlemelerin politik geçiş süreci ile eşgüdümlü olması gerektiğine olan inancını vurguladı.    

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Obama Rusya’ya, Suriye’de rehin tutulan Amerikan vatandaşı Kevin Dawes’in serbest kalması için sarf ettiği çabalar için teşekkür etti.  

Kremlin’den gelen açıklamaya göre, iki başkan Ukrayna’nın son durumu hakkında da görüş alışverişinde de bulundular. Putin, Ukrayna’da oluşan yeni hükümetin Minsk anlaşmasının gereklerini yerine getirmeleri yönündeki beklentilerini ifade etti.  

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre; Obama, Putin’i doğu Ukrayna’da çatışmaları bitirme yönünde ciddi adımlar atılmasını ve anlaşmalara tam anlamıyla sadık kalınmasını beklediklerini ifade etti.  

Sorulan bir soru üzerine Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest geçen hafta Baltık denizinde iki Rus uçağının Amerikan savaş gemisini taciz etmesi konusunun görüşülmediğini ifade etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.