Taliban Batı medyasını ti'ye aldı: Aşırıcı olan kim?

Taliban Batı medyasını ti'ye aldı: Aşırıcı olan kim?

Taliban'ın sosyal medya sorumlusu Abdulkahhar Belhi, Batı medyasında yayınlanan ve Taliban'ı şiddet yanlısı aşırıcı olarak niteleyen makaleyi ti'ye aldı.

Taliban'ın, sosyal medyayı efektif kullanması ve Batı kaynaklarını yakından takip etmesiyle tanınan sosyal medya sorumlusu Abdulkahhar Belhi, Taliban'ı sivil ölümlerinden sorumlu tutan ancak ABD'nin sivilleri hedef almasından bahsetmeyen tutuma tepki gösterdi. Twitter hesabında konuyla ilgili ifadeler sarfeden Belhi, The Baltimore Sun'da yayınlanan bir makaleyi 'ti'ye aldı. Makaleyi "Peace Action" adlı kuruluşun yetkililerinden olan Paul Kawika Martin kaleme almıştı.

"Asıl şiddet yanlısı taraf Amerika"

Yazıda yer alan "şiddet yanlısı aşırıcılar, ABD'nin Sınır Tanımayan Doktorlar hastahanesine hava saldırısı, geçen ay sivilleri hedef alan hava saldırısı gibi vakaları savaşmak için eleman kazanmak üzere kullanıyor" ifadesi Abdulkahhar Belhi'nin eleştirisine hedef oldu. Attığı tweette "bu paragraftaki ironi akıllara zarar. ABD hastaneleri ve sivilleri bombalıyor ancak (onlar değil) başkaları şiddet yanlısı aşırıcı oluyor" ifadesini kullanan Belhi'ye göre 'şiddet yanlısı aşırıcı' taraf, ABD'nin ta kendisi.

Abdulkahar Belhi'nin ifadeleri, bağımsız kaynakların sunduğu bilgiler göz önüne alınacak olursa yanlış gibi gözükmüyor. ABD'nin hava saldırılarında sivillerin sürekli ve kimi zaman kasıtlı hedef alındığı biliniyor. ABD'nin, 3 Ekim 2015 tarihinde, Taliban'ın ele geçirdiği Kunduz şehrinde Sınır Tanımayan Doktorlar'a bağlı hastaneye AC-130U tipi bombardıman uçağıyla düzenlediği ağır saldırıda 50'ye yakın sivil ölmüştü. Olayla ilgili ciddi bir gündem oluşmadığı gibi, saldırıdan sorumlu tutulan ABD'li askerler hukuki bir süreçle yüzyüze kalmamıştı.

Sivil ölümlerinde ABD'nin rolü gözardı ediliyor

2001 yılındaki ABD müdahalesinden bu yana ABD destekli Kabil hükümetine karşı savaş yürüten Taliban, çoğu kez sivil ölümlerine sebebiyet vermekle suçlandı. ABD'nin sivilleri hedef alan saldırıları ise pek fazla gündem olmadı.

Uluslararası medya kuruluşları, ABD'ye ve Kabil hükümetine yakın kaynaklar Taliban'ı kimi zaman doğrudan ve kasıtlı bir biçimde sivilleri hedef almakla suçluyor. Kimi zaman ise Taliban'ın ABD üsleri, Kabil hükümeti merkezleri gibi noktalara yönelik bombalı saldırılarında sivillerin öldüğünü ifade ediyor. Ancak bu ölümler Taliban tarafından reddediliyor. Taliban, ABD ve Kabil hükümeti için son derece önemli olan bu noktalara sivillerin zaten yaklaştırılmadığını, bu sebeple iddia edildiği gibi sivil ölümlerinin olası olmadığını ifade ediyor.

Trump göreve geldiğinden beri yüze yakın sivil öldürüldü

Ancak ülkede sivilleri öldürdüğü konusunda fikir birliği bulunan tek taraf ABD. Buna rağmen uluslararası medya ve 'bağımsız analistler', sivil ölümlerinde çok büyük payı olan ABD hava saldırılarını gündeme taşıma konusunda o kadar da hevesli değil. Donald Trump'ın göreve geldiği tarihten bu yana Afganistan'da düzenlenen hava saldırılarında 100'e yakın sivil hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.