CIA'e yakın siteden NATO'ya sert eleştiri: "Taliban'ın kazanmasının sebebi işte bu"

CIA'e yakın siteden NATO'ya sert eleştiri: "Taliban'ın kazanmasının sebebi işte bu"

CIA’e yakınlığıyla bilinen bir analiz sitesi, Taliban'ın ülkenin en önemli vilayet kentlerinden birini ele geçirişinin üstünün örtülmeye çalışıldığını savundu.

CIA’e yakınlığıyla bilinen bir haber-analiz sitesi, Afganistan İslam Emirliği Taliban Hareketi’nin ülkenin en önemli vilayet kentlerinden Sengin’i ele geçirişinin NATO tarafından üstünün örtülmeye çalışılmasını kınadı.

NATO’nun Afganistan misyonu olarak adlandırılan Resolute Support, Taliban’ın aylar süren çatışmaların ardından elde ettiği Sengin zaferini NATO’nun kazanımı gibi göstermeye çalışmakla suçlandı.

Long War Journal sitesi, “Resolute Support, Sengin’in kaybedilmesini zafer gibi gösteriyor” şeklinde başlık attı.

Sitenin analist kadrosunda yer alan Bill Roggio​, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda NATO'nun 'yenilgiyi gizleme' stratejisini sert sözlerle eleştirdi ve "Bu Taliban'ın Afganistan'da kazanmasının sebebidir" ifadesini kullandı.

Site ayrıca NATO açıklamasının inandırıcı olmadığını belirterek ‘Resolute Support, Sengin kaybını yaptığı açıklamayla kurtarmaya çalışıyor’ dedi

"Kasabadan ayrıldılar sonra bombardımana tuttular"

CIA kaynaklı site ayrıca NATO açıklamasındaki gerçeği yansıtmayan ifadeleri tek tek deşifre etti. NATO’nun kentin savunulduğu yönündeki iddiasını yalanlayan analiz sitesi, ‘birlikler gece vakti helikopterle çıkarılmak zorunda kaldılar ve ardından kasabayı harabeye çevirdiler’ dedi.

ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin Taliban ve Afganistan gerçeklerini yansıtmayan çok sayıda görsel ve yazılı çalışmaya imza attığı biliniyor.

Sengin’in ele geçirilişini kendi resmi sitesinden de duyuran Taliban, "güney vilayeti Hilmend’den gelen raporlar Sengin yönetim merkezinin, polis karargahlarının ve askeri üslerin tamamen İslam Emirliği Mücahitlerinin eline geçtiği yönünde" şeklinde açıklama yaptı.

Söz konusu kentin geçtiğimiz aydan bu yana kuşatma altında olduğunu belirten Taliban, içerideki askeri personelin gece vakti helikopter ve uçaklarla kaçtığını belirtti.

Taliban, ‘düşman birlikler kaçtıktan sonra bölgeyi bombaladı’ diye ekledi.

Kaynak: Asyanın Sesi, Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.