Taliban Afganistan saha hakimiyeti raporunu yayınladı

Taliban Afganistan saha hakimiyeti raporunu yayınladı

Taliban'ın yayınladığı rapor bağımsız kuruluşların raporlarıyla paralellik gösterirken, NATO görev gücü raporun propaganda olduğunu ifade etti.

Taliban, Afganistan'daki kontrol bölgelerini detaylı şekilde açıkladığı bir rapor yayınladı. Rapor kimilerince hakimiyet altındaki bölgeleri fazla gösteren bir propaganda olarak görülse de, bağımsız kaynakların raporlarıyla Taliban'ın verdiği bilgiler uyuşuyor. Rapor Afganistan'a dair gerçekçi bir tablo çiziyor. Taliban bazı bölgelerin tamamen ellerinde olduğunu ifade ederken, varlık göstermedikleri bölgeleri de belirtmekten kaçınmıyor.

Rapor "ülkenin Mücahitlerin kontrolü altındaki bölümü" başlığıyla Taliban'ın resmi internet sitesi "Voice of Jihad (Cihadın Sesi)"nde 26 Mart tarihinde yayınlandı.

349 ilçenin 34'ünü tamamıyla Taliban kontrol ediyor

349 ilçenin yer aldığı rapora ilişkin The Long War Journal bir harita hazırladı. Haritada siyahla belirtilen bölgelerin tamamı, kırmızıyla belirtilen bölgelerin yüzde 70-99'u, turuncuyla belirtilen bölgelerin yüzde 40-69'u, sarıyla belirtilen bölgelerin yüzde 10-39'u, yeşille belirtilen bölgelerin yüzde 0-9'u Taliban kontrolünde.


Taliban'ın raporuna göre 34 ilçe tamamen Taliban kontrolünde, 167 ilçede ise grubun hakimiyet oranı yüzde 40-99 arasında. 52 ilçede grubun hakimiyeti altındaki toprakların oranı yüzde 10-39 arasında iken 6 ilçede ise yüzde 1-9 arasında. Taliban'ın 89 ilçede faaliyeti bulunmuyor. Rapora göre grup bu ilçelerde yalnızca "gerilla saldırıları" gerçekleştiriyor.

Güneyde ve kuzeydoğuda hakimiyet geniş

Taliban'ın, ülkenin güneyindeki ve kuzeydoğusundaki varlığı ise oldukça fazla. Bu bölgelerde yer alan Hilmend, Nemruz, Uruzgan, Zabul, Gazni, Kandahar, Kunduz ve Bağlan gibi eyaletlerde Taliban'ın hakimiyet alanı oldukça geniş.

Taliban'ın raporu ülkedeki NATO misyonuna göre bir propagandadan ibaret olarak görülse de, bağımsız kuruluşların raporları ile paralellik gösteriyor. ABD ordusuna bağlı SIGAR'ın ve The Long War Journal'in raporları da Taliban'ın sunduğu rapordaki bilgilerle örtüşüyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.