Kara Şahin 'faciasından' sonra ilk: Somali'de bir Amerikan askeri öldü

Kara Şahin 'faciasından' sonra ilk: Somali'de bir Amerikan askeri öldü

ABD Ordusu'nun en seçkin kuvvetlerinden olan "Navy SEAL" mensubu bir asker Somali'de öldürüldü.

ABD Ordusu'nun en seçkin birliklerinden olan "Navy SEAL" personeli bir asker Perşembe günü Somali'deki bir görev sırasında öldü. 

Yaşanan hadise ile ilgili açıklama ilk olarak El Şebab'tan geldi.

El Kaide'nin Somali'deki yapılanması olan El Şebab dün internet üzerinden yazılı şekilde yaptığı bir açıklamada, ABD Özel Kuvvetleri'nin gerçekleştirdiği başarısız indirme girişiminin geri püskürtüldüğünü ve yaşanan çatışmada ABD güçlerinden ölen ve yaralananların olduğunu açıkladı.

ABD Afrika Komutanlığı'ndan (AFRICOM) dün yapılan açıklama:


ABD'nin Afrika Komutanlığı'ndan (AFRICOM) yapılan yazılı açıklamada bir ABD askerinin başkent Mogadişu'nun yaklaşık 65 kilometre batısındaki Barri kentinde düzenlenen operasyonda öldüğü ifade edildi. 

1993'ten beri ilk defa

El Şebab Hareketi'ne karşı devam eden operasyonlarda Somali Ordusu'na destek sağlayan ABD güçlerine bağlı iki asker de aynı gün yaşanan çatışmada yaralandı. Ayrıca bazı uzmanlar ölen ABD askerinin, ABD'nin 1993'te Somali'de gerçekleştirdiği "Umut Operasyonu" ve filmlere konu olan 'Kara Şahin Düştü' hadisesi sonrasında ülkede çatışma sonucu ölen ilk asker olduğunu da belirtiyorlar.

ABD geçmiş dönemde de başta El Şebab Hareketi liderleri olmak üzere, hareketin silahlı kanadına yönelik de gece operasyonları düzenlemişti. Çoğu başarısız olan bu operasyonlarda sivil kayıplar yaşanmıştı. 

El Şebab Hareketi geçtiğimiz dönemde ABD Ordusu'na istihbarat sağladığını itiraf eden bir kişiyi yakalamış ve yakalanan bu kişi ABD güçlerine, düzenledikleri gece indirmelerinde yardım ettiğini itiraf etmişti. 

Dünyanın en seçkin birlikleri

Dünyanın en seçkin kuvvetleri arasında da gösterilen Navy SEAL'ler ABD'nin kendi toprakları dışında yürüttüğü özel operasyonlara yerel kuvvetlere destek sağlamak amacıyla katılıyor. Afganistan, Yemen ve Somali başta olmak üzere ABD Ordusu'nun özel hedeflere düzenlediği gece baskınları bu kuvvetler tarafından yönetiliyor.

Ayrıca ABD Somali'de El Şebab yönetici kadrosuna yönelik insansız hava araçları ile saldırılar da düzenliyor. Çoğu gizli/örtülü olarak yürütülen bu operasyonların CIA tarafından koordine edildiği biliniyor. 

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.