ABD yönetimi, Afganistan'dan çekilmeyi tartışıyor: 'Savaşı kaybettik'

ABD yönetimi, Afganistan'dan çekilmeyi tartışıyor: 'Savaşı kaybettik'

ABD’nin Savunma Bakanı James Mattis, Trump hükümetinin Afganistan’da izleyeceği yeni politikayı belirlemeye 'çok, çok yakın' olduğunu söyledi.

ABD’nin Savunma Bakanı James Mattis Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Trump hükümetinin Afganistan’da izleyeceği yeni politikayı belirlemeye “çok, çok yakın” olduğunu ancak kesin kararın alınmadığını söyledi.

“Stratejik kararlar henüz alınmadı.” diye ekledi.

Pentagon’da yapılan basın açıklamasında, Mattis, Afganistan’dan tümüyle çekilme dahil tüm seçeneklerin masada olduğunu, diğer bir alternatifin de ABD’nin bölgedeki işlerini yapması için hali hazırda kullanılan özel askeri şirketlere yenilerinin eklenmesi olduğunu aktardı.

'Generale güveniyor musunuz?'

Mattis’e Başkan Donald Trump’ın ABD’nin Afganistan’daki kuvvetlerinin başında bulunan General John Nicholson’a güvenip güvenmediği sorulduğunda “başkana sorun” diye cevap verdikten sonra generale şahsen güvendiğini söyledi. 

Mattis; “General sahadaki komutanımızdır” diye devam etti, “NATO generale güvenmektedir, Afganistan generale güvenmektedir. Birleşik Devletler generale güvenmektedir, bununla birlikte başkan Trump, başkomutan sıfatı gereği Afganistan’daki operasyonu bütün yönleriyle değerlendirmektedir.” diye ekledi. 

ABD ordusu Taliban'a karşılık vermekte zorlanıyor

Mattis ve ulusal güvenlik danışmanı H.R. McMaster’ın başında bulunduğu bir ekip, bir süredir ABD’nin Afganistan politikasını yeniden gözden geçiriyor.

ABD liderliğindeki koalisyon yaklaşık 16 yıldır Taliban’ı ülkenin yönetiminden uzaklaştırmak için savaşıyor ancak ABD liderliğindeki koalisyon ve yeni Afgan hükümeti ülkeye istikrar getirme konusunda ve Taliban gibi savaşçıların saldırılarına karşılık vermede zorlanıyor. 

Mattis, Haziran ayında Senato’nun Silahlı Hizmetler Komitesi’ne, Ağustos ayına kadar savaş için yeni bir strateji oluşturacağını söylemişti ancak ABD henüz kendisine yeni bir yol oluşturulabilmiş değil. Masada, iki uç olarak, bölgeden tümüyle çekilme ile bölgedeki Amerikan askerlerinin sayısının artırılması olmak üzere çok sayıda seçenek bulunmaktadır.

Hükümetin kararını bir türlü verememesi, dış seslerin savaş sebebiyle yıkıma uğrayan Afgan halkı hakkındaki kendi fikirlerini ortaya atmasına ortam hazırladı. 

"Afganistan'da kaybettik"

Geçen hafta, Arizona’nın Cumhuriyetçi kanat Senatörü John McCain Afganistan hakkında kendi stratejisini açıkladı, 'anti-terör' operasyonları için asker sayısının ve hava kuvvetinin artırılmasını önerdi ve ABD’nin Afganistan’da kaybettiğini söyledi.

'Sömürge valiliği' önerisi

2007 yılında Irak’taki sivillerin öldürülmesiyle alakalı skandalı ortaya çıkan ve ispatlanan Blackwater isimli özel askeri şirketin kurucusu olan Erik Prince, Amerika’nın Afganistan operasyonlarını özel sektöre devretmesi gerektiğini söyledi.

Erik Prince, ABD’nin Afganistan’a bir genel vali ataması gerektiğini, bu valinin görevlerinin ülkeyi yönetmek ve yerli Afgan kuvvetlerini ve paralı askerleri koordine etmek olması gerektiğini de ekledi. Genel vali terimi sömürgecilik döneminde sıklıkla kullanılan ve işgal edilen bölgede kralı temsil eden otoriteye verilen isimdir.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.