En hızlı büyüyen küresel enerji kaynağı: Güneş enerjisi

En hızlı büyüyen küresel enerji kaynağı: Güneş enerjisi

Çin, geçtiğimiz yıl tüm dünyada kurulan yeni güneş enerjisi panellerinin neredeyse yarısını sağladı.

Güneş enerjisi geçtiğimiz yılın en hızlı büyüyen küresel enerji kaynağı oldu. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), güneş enerjisinin diğer tüm enerji kaynaklarını geride bıraktığını söyledi. Büyümenin sebebi olarak maliyetin azalması ve değişen devlet politikalarının geleneksel enerji kaynaklarından alternatif kaynaklara yönelmesi gösteriliyor. Örneğin Çin, geçtiğimiz yıl tüm dünyada kurulan yeni güneş enerjisi panellerinin neredeyse yarısını sağlayarak, yenilenebilir enerjinin ilerlemesinde önemli bir rol oynadı.

Pek çok uzman güneş pili alanında yeni bir çağın başladığını belirterek, 2022’ye kadar yaşanacak süreçte güneş pili büyümesinin diğer tüm yenilenebilir teknolojilerin önüne geçeceğini öngörüyor. Hatta IEA geçmişte yeşil enerjinin bu kadar büyüyeceğini tahmin edemediğini itiraf etti. Pek çok ülkede önümüzdeki yıllarda bir güneş enerjisi patlaması yaşanması bekleniyor. Hindistan’ın 2022 yılına kadar Avrupa Birliği’nin tamamından daha fazla güneş enerjisi üretmesi bekleniyor.

ABD’nin kömür ısrarı

Ancak IEA bu cesaret veren rakamlara rağmen hala bazı belirsizlikler olduğunu söylüyor. Donald Trump’ın kömür endüstrisini yeniden canlandıracağı yönündeki açıklamaları, ABD’nin yenilenebilir enerji kaynakları alanında dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi konumunu tehlikeye atabilir. Özellikle ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun Çin’den gelecek güneş panellerine yeni gümrük vergileri getirme planları ülkenin yeşil enerjiye geçişini yavaşlatabilir. Yine de IEA geleceğin daha parlak göründüğünün altını çiziyor.

Kaynak: Dünya Halleri

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.