İletişim Başkanlığı: BAE ile 50.7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

İletişim Başkanlığı: BAE ile 50.7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretinde toplam 50.7 milyar dolar değerinde anlaşma yapıldığı açıklandı.

İletişim Başkanlığı’nın Twitter hesabından yapılan duyuruda, farklı alarda 13 imza atıldığı kaydediliyor.

Açıklamada “Birleşik Arap Emirlikleri’yle ilişkilerimiz stratejik ortaklık seviyesine çıkartılmıştır.” ifadesi de yer alıyor.

Türkiye ile BAE arasındaki ilişkiler, Arap Baharı'ndan sonra bozulmuştu.

Mısır darbesinden Yemen savaşına, Suriye iç savaşından Libya'daki çatışmalara kadar birçok alanda iki ülkenin karşı karşıya geldi.

Türk medyasında, Birleşik Arap Emirlikleri'nin 15 Temmuz 2016'da darbe girişiminde bulunanlara mali destek sunduğu ve Fethullah Gülen Hareketi'yle yakın ilişki geliştirdiği iddiaları da yer alıyordu.

Bir ara ‘düşmanlık’ noktasında değerlendirilen iki ülke ilişkileri 2021’de Türk dış politikasındaki yumuşama ve restorasyon süreci ile doğru orantılı olarak düzeldi.

İletişim Başkanlığı’nın açıklamasında, Enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknoloji alanlarında iş birliği vurgusu yapılıyor.

Eş zamanlı olarak Abu DabiKalkınma Fonu’ndan yapılan açıklamada da depremin bölgesinin yeniden inşası için 8.5 milyar dolarlık bir fon sağlanacağı belirtiliyor.

Fonların deprem bölgesinde konut yapımı için kullanılacağı ifade ediliyor.

Türk ihraç ürünleri için de, iki ülke arasındaki ticari geliştirmek için,3 milyar dolarlık bir kredi desteğinden söz ediliyor.

Kaynak: İletişim Başkanlığı, BBC Türkçe

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.