İngiltere ile Venezuela arasında askeri gerilim

İngiltere ile Venezuela arasında askeri gerilim

İngiltere'nin Guyana'ya savaş gemisi gönderme kararı üzerine Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, savunma tatbikatı emri verdi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Guyana krizinde İngiltere'nin bölgeye savaş gemisi gönderme kararı üzerine 5 bin 600'den fazla askeri personele "savunma" tatbikatına katılma emri verdi.

Maduro, "Çökmüş, kokuşmuş, eski Birleşik Krallık imparatorunun tehdidi kabul edilemez." dedi.

Venezuela lideri, "Birleşik Krallık'ın barışa ve ülkemizin egemenliğine yönelik provokasyon ve tehdidine yanıt olarak savunma niteliğinde ortak bir eylem" başlattığını söyledi.

Maduro açıklama yaptığı sırada televizyondan, tatbikata katılan savaş uçaklarının yanı sıra gemiler ve okyanus devriye gemileri gösterildi.

"Biz diplomasiye, diyaloğa ve barışa inanıyoruz" diyen Maduro, "Ama hiç kimse Venezuela'yı tehdit etmemeli, hiç kimse Venezuela ile uğraşmamalı. Biz barış insanıyız ama savaşçıyız ve bu tehdit egemen bir ülke için kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali, Facebook'ta yaptığı açıklamada, "Bize ait olmayan bir şeye göz dikmek gibi bir hırsımız ya da niyetimiz yok. Komşularımızla ve bölgemizdeki tüm ülkelerle barışçıl ilişkiler kurmaya tamamen kararlıyız" dedi.

"İngiliz gemisi bir hafta kalacak"

İngiltere pazar günü devriye gemisi HMS Trent'i eski bir İngiliz sömürgesi olan Guyana'ya yönlendireceğini duyurdu.

AFP'ye konuşan Guyana dışişleri bakanlığından bir kaynak, geminin açık deniz savunma tatbikatları için "bir haftadan kısa bir süre" kendi topraklarında kalacağını söyledi.

Karakas hükümeti, Guyana'dan "HMS Trent'in geri çekilmesi için derhal harekete geçmesini ve askeri güçleri bölgesel anlaşmazlığa dahil etmekten kaçınmasını" istemişti.

Guyana Başkan Yardımcısı Bharrat Jagdeo, HMS Trent'in gelişinin ülkenin savunmasını geliştirmeye yönelik "uzun süredir planlanan" ve "rutin" tedbirlerin bir parçası olduğunu söylemişti.

Maduro, Guyana topraklarının yaklaşık üçte ikisini oluşturan petrol yataklarının zengin bulunduğu Essequibo'nun Venezuela toprağı olduğunu iddia ediyor.

Güney Amerikalı komşular, bu ayın başlarında Maduro ve Ali arasında yapılan bir toplantı sırasında, anlaşmazlığı çözmek için güce başvurmama konusunda anlaştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Rutley bu ayın başlarında Guyana'yı ziyaret etmiş ve Londra'nın "Guyana'nın toprak bütünlüğünün korunmasını sağlamak için" uluslararası alanda çalışacağını vurgulamıştı.

Maduro hükümetinin 3 Aralık'ta düzenlediği tartışmalı referandumda seçmenlerin yüzde 95'i "Venezuela'nın Essequibo'nun gerçek sahibi olduğunu" ifade etti.

Venezuela yönetimi, ardından devlet petrol şirketine bölgede ham petrol çıkarmak için lisans verme talimatı verdi.

Kaynak: Euronews

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.