İngiltere'den BAE ve Suudi Arabistan'a 'petrol' ziyareti

İngiltere'den BAE ve Suudi Arabistan'a 'petrol' ziyareti

İngiltere'nin Rus petrolüne olan bağımlığını azaltacağını açıklayan Başbakan Boris Johnson diğer petrol üreticileri Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'a bugün resmi ziyarette bulunuyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson dünyanın en büyük petrol üreticileri Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'a bugün bir günlük resmi ziyaretler gerçekleştiriyor.

Duvar'ın aktardığı habere göre, İngiltere'nin BAE Büyükelçisi Patrick Moody tarafından bu sabah Abu Dabi havaalanında karşılanan Johnson, Rusya petrolüne olan bağımlılığı azaltmak için Körfez ülkelerinden daha fazla petrol işbirliği talep edecek. İngiltere Başbakanı Johnson, bugün BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nehyan ile görüşmesi sonrası Riyad'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la bir araya gelecek. Körfez ise Batı ülkelerinin petrol taleplerine şimdilik temkinli.

Johnson'dan körfez ülkelerine 'kilit ortaklar' tanımı

Boris Johnson, Abu Dabi'ye ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, İngiltere'nin daha fazla hidrokarbon kaynaklar için "başka ortaklıklar kurması" gerektiğini ifade etti. "Birleşik Krallık, karşılaştığımız yeni gerçeklikle başa çıkmak için uluslararası bir koalisyon kuruyor. Dünya kendisini Rus hidrokarbonlarından arındırmalı, Putin'in petrol ve gazına olan bağımlılığından kurtulmalı" diyen Johnson, Suudi Arabistan ve BAE'nin bu konuda "kilit uluslararası ortaklar" olduğunu savundu. Johnson, "Bölgesel güvenliği sağlamak ve uzun vadede küresel enerji piyasalarını istikrara kavuşturmak için onlarla birlikte çalışacağız" açıklaması yaptı.

İngiltere Başbakanı, konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada da Putin'le ilgili "Batı ülkelerini Rus petrol ve gaz kaynaklarına bağımlı hale getiren bir uyuşturucu satıcısı" tanımını kullanmıştı. İngiltere hükümeti geçen hafta, Rus petrol ithalatını yıl sonuna kadar aşamalı olarak durdurma planını açıklamıştı.'

Suudi Arabistan'a yapılan ziyarete muhalefetten tepki

İngiltere kamuoyunda ise Johnson'ın Körfez turuna ilişkin tepkiler söz konusu. Suudi Arabistan ve BAE'nin Yemen'e dönük saldırıları, Riyad'da geçen hafta 81 kişinin idam edilmesi gibi örneklerle Körfez'in insan hakları siciline dikkat çeken muhalefet, Johnson ve Körfez yöneticileriyle bu başlıkta bir görüşme olup olmayacağıyla ilgili sorular yöneltti. 

Rusya'ya dönük yaptırımlara destek veren İngiltere İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Johnson'ın enerji hamleleriyle ilgili "Bir diktatör yerine bir başka diktatörle kurulan enerji stratejisi" eleştirisi yöneltti. İş, Enerji ve Sanayi Gölge Bakanı Ed Milliband ise Johnson'ın Suudi Arabistan'ın insan hakları siciline rağmen ziyarette bulunduğunu belirterek "Bu, ülke olarak enerji alanındaki kırılganlığımızın bir işareti" yorumunda bulundu.

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.