İngiltere'den Türkiye'deki demir yolu projesine 878 milyon dolar yatırım

İngiltere'den Türkiye'deki demir yolu projesine 878 milyon dolar yatırım

İngiltere, Türkiye'deki yüksek hızlı demir yolu projesi için 878 milyon dolar finansman sağlayacağını açıkladı.

İngiltere, Mersin'i Adana, Osmaniye ve Gaziantep şehirleriyle bağlayacak yüksek hızlı elektrikli demir yolu inşaatı için 680 milyon sterlin (yaklaşık 878 milyon dolar) tutarında finansman sağlayacağını açıkladı.

Finansman, İngiltere İhracat Finansmanı Dairesi (UKEF) tarafından Ulaştırma Bakanlığı adına projeyi gerçekleştiren Rönesans Holding'e sağlanacak.

Destek, İngiltere ihracatçılarının projenin tedarikçisi olmaları şartıyla verildi.

2020 ortasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın düzenlediği ve beş firmanın davet edildiği, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Yüksek Standartlı demir yolu İnşaatı ihalesini 6 milyar 749 milyon 818 bin liralık teklifiyle Rönesans İnşaat'ın iştiraki REC Uluslararası İnşaat kazanmıştı.

Mersin ve Gaziantep şehirleri arasındaki yolculuk süresini 6 saatten 2 saate indirmesi planlanan projenin şehirler arası lojistik maliyetlerini azaltması bekleniyor.

312 km'lik demir yolunun Türkiye'nin en büyük ikinci konteyner limanı olan Mersin'i iç şehirlere bağlaması ve lojistik salımlarını yılda en az 150 bin karbondioksioksit eşdeğeri azaltması bekleniyor.

Mevcut Mersin-Adana demir yolundaki lokomotifler mazotla çalışıyor.

Sağlanan 781 milyon euro kredinin 116 milyon eurosu için Avusturyalı OeKB ve 174 milyon euroluk bölümü için İtalyan ihracat kredisi kuruluşu SACE tarafından reasürans sağlandı.

JP Morgan'ın aracı banka olarak parçası olduğu kredide ING Bank ve BNP Paribas da kreditörler olarak yer aldı.

Rönesans Holding'in elektronik altyapı, ESG (Çevresel, Sosyal, Yönetişim) danışmanlık hizmetleri, katener ve mekanik bileşenlere ilişkin sözleşmeleri müzakere etmek üzere İngiltere'deki tedarikçilerle halihazırda temas halinde olduğu belirtiliyor.

İngiltere'nin ihracattan sorumlu müsteşarı Malcolm Offord, “İngiltere ve Türkiye ticaret ilişkileri giderek daha fazla güçleniyor" yorumunda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise açıklamasında, “Projenin en önemli amacı, Türkiye'de demir yolu bağlantısını iyileştirmek ve sürdürülebilir bir alternatif ulaşım şeması oluşturmaktır" dedi.

Kaynak: BBC Türkçe

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.