Irak'ta eşcinselliği suç sayan yasa değişikliği kabul edildi

Irak'ta eşcinselliği suç sayan yasa değişikliği kabul edildi

Yeni yasa, eşcinsel eylemler için en az 10 yıl hapis cezası ve LGBT faaliyetlerini "teşvik etmek" için en az yedi yıl hapis cezası öngörüyor.

Irak Parlamentosu, LGBT mensuplarının eşcinsel faaliyetlerde bulunmaları halinde 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmalarını öngören yeni bir yasa değişikliğini kabul etti.

Shafaq News'in haberine göre, Parlamento Hukuk Komitesi üyesi Raid el Maliki düzenlediği basın toplantısında, fuhuşla mücadele yasasında yapılan değişikliğin "kadınları taklit eden uygulamaları", transseksüelliği ve "cinsel eylemleri teşvik etmeyi" cezalandıracak ve fuhuş ve cinsel sapkınlığı "teşvik eden" örgütleri yasaklayacak hükümler içerdiğini söyledi.

Yeni yasa, eşcinsel eylemler için en az 10 yıl hapis cezası ve LGBT faaliyetlerini "teşvik etmek" için en az yedi yıl hapis cezası öngörüyor.

Bağımsız milletvekili Emir El Mamuri Shafaq News'e yaptığı açıklamada yeni yasanın "İslami ve toplumsal değerlerle çelişen benzersiz vakaların ülkeye sızması nedeniyle cinsel sapkınlıkla mücadelede önemli bir adım" olduğunu söyledi.

Yeni değişiklikten önce Irak'ta eşcinsellik yasal olmasına rağmen birçok LGBT mensubu tehdit, taciz ve cinayetle karşı karşıya kalırken, "ahlaksız eylemleri" cezalandıran yasalar yetkililer tarafından bu kişiler için kullanılıyordu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre 2009 yılında LGBT bireylere yönelik geniş kapsamlı bir baskı sonucunda ölenlerin sayısı muhtemelen "yüzlerle" ifade ediliyordu.

Son yıllarda Irak'ta bazı politikacılar eşcinselliğin suç sayılması çağrısında bulunmuş ve bu konuda ahlaki bir panik ortamı oluşmuştur.

Reuters'a konuşan diplomatlar, yasa değişikliğinin kabul edilmesinin Irak için uluslararası ilişkileri daha da zorlaştıracağını söyledi.

LGBT destekçileri de zaten Irak'ta alınan karara karşı olduklarını dile getirdi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.