İran, İsrail misillemesi korkusuyla nükleer tesislerini kapattı

İran, İsrail misillemesi korkusuyla nükleer tesislerini kapattı

İran, İsrail'in misilleme saldırısına hazırlanırken nükleer tesislerini kapatmak ve boşaltmak için harekete geçti.

İran, İsrail'in olası bir misilleme saldırısına karşı şimdiden harekete geçti.

Devrim Muhafızları ve Hizbullah Suriye'deki üst düzey subaylarının sayısını azaltırken, diğer subayların da bulundukları yerlerden ayrıldıkları bildiriliyor.

İsrail, İran'ın 13 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluk binasına düzenlediği ve çok sayıda kişinin ölümüne neden olan saldırının ardından İran'ın ülkeye yönelik füze ve insansız hava aracı saldırılarına karşılık verme sözü verdi.

Devrim Muhafızları, özellikle İsrail hava saldırılarının en muhtemel olduğu gece saatlerinde Suriye'deki üslerini boşaltmak da dahil olmak üzere bir dizi acil durum tedbiri aldı.

Sadece birkaç asker cephaneliklerini korumak için geride kaldı.

İran, Tahran'a misilleme yapması halinde İsrail topraklarına daha büyük bir saldırı düzenlemekten çekinmeyeceği konusunda İsrail'i uyardı ve Washington'un İsrail'in İran'a karşı herhangi bir askeri eylemini desteklemesi halinde ABD üslerinin hedef alınacağını ekledi ki Biden yönetiminin şimdilik bunu göz ardı ettiği görülüyor.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi bu hafta yaptığı açıklamada "İran'ın çıkarlarına karşı en küçük bir eylem kesinlikle tüm faillerine karşı sert, kapsamlı ve acı verici bir yanıtla karşılanacaktır" dedi.

Hizbullah da İran'ın İsrail'e saldırısından bu yana İsrail'in misillemesinin kendilerini de hedef alabileceğini düşünerek tetikte bekliyor.

Gruba İran tarafından Suriye'de ihtiyati tedbirler alması tavsiye edildi zira İsrail'in buradaki Devrim Muhafızları üslerini, depolarını ve Hizbullah mevzilerini hedef alma ihtimali bulunuyor.

Wall Street Journal'ın Çarşamba günkü haberine göre Hizbullah, İsrail'in savaşçılarına ve tesislerine yönelik olası saldırıları hakkında istihbarat toplamak amacıyla son günlerde Suriye'nin İsrail sınırındaki savaşçılarının sayısını arttırdı.

BM Atom Ajansı Başkanı Rafael Grossi Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada İran'ın nükleer programını korumak amacıyla tesislerin hafta sonu kapalı olacağını söyledi.

İsrail medyasının bildirdiğine göre, İsrail'i savunmasında destekleyenler de dahil olmak üzere Batılı devletler gerilimin tırmanmasına karşı uyarıda bulundu ve Başbakan Binyamin Netanyahu Pazartesi günü geç saatlerde bir sonraki adımları görüşmek üzere savaş kabinesiyle bir araya geldi.

İsrail, İran'ın saldırılarına olası bir karşılık vermek için planlarını gözden geçirirken Gazze'nin Refah bölgesinde yaşayan yaklaşık 1.4 milyon Filistinlinin akıbeti belirsizliğini koruyor.

Ancak İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana en az 33.800 Filistinlinin katledildiği Gazze'de devam eden savaşın dikkatlerini dağıtmayacağını yineledi.

Netanyahu hafta sonu yaptığı açıklamada Gazze nüfusunun yaklaşık yarısının barındığı kuşatma altındaki bölgenin güneyindeki Refah'a yapılacak kara harekatını ertelediğini duyurmuştu.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.