İran İsrail'e yönelik misilleme saldırısını başlattı

İran İsrail'e yönelik misilleme saldırısını başlattı

İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısını başlattığı bildirildi.

İran'ın İsrail'e yönelik uzun süredir beklenen misilleme saldırısını başlattığı bildirildi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre İran'dan fırlatılan çok sayıda Shahed (Şahid) drone'u İsrail'e doğru ilerlemeye başladı.

Kamikaze drone'ların birkaç saat içerisinde İsrail'e ulaşabileceği kaydedildi.

İsrail kamu yayın kuruluşu Kan da saldırının başladığını doğruladı.

Öte yandan bu saldırı mevcut Tahran rejiminin kurulduğu günden bu yana İsrail'e yönelik ilk saldırı girişimi olarak kayıtlara geçti.

Araştırmacı Halid Abdurrahman, saldırının ilk dakikalarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"- İran'dan çok sayıda Şahid tipi kamikaze dron ateşlendi. İsrail saldırıyı doğrularken İran'dan şu ana dek hiçbir resmi açıklama gelmedi.

- Dronların İsrail hava sahasına ulaşma süresinin tahmini 8 saati bulabileceği ifade ediliyor. İsrail ise tüm savunma sisteminin aktif olduğunu açıkladı.

- Amerikan savaş uçaklarının Irak üzerinde dronlara müdahalesi muhtemel. Bunun ardından İsrail'e ulaşabilen dronlar İsrail savaş uçakları ve Demir Kubbe sistemi tarafından düşürülmeye çalışılacaktır. Dronların düşürülmesi için İsrail'e Ürdün ve Suudi Arabistan da destek olabilir.

- Yorum yapmak için erken olsa da saldırı dronlarla sınırlı kalmayabilir. İlerleyen saatlerde seyir füzeleri ve balistik füzelerin ateşlendiğine de şahit olabiliriz.

- İsrail, İran saldırısını topraklarına ulaşsın veya ulaşmasın, İran topraklarına yüksek olasılıkla bir karşı misillemede bulunacaktır. Sonraki süreci de büyük olasılıkla bu misilleme şekillendirecek."

"Ciddi ve tehlikeli bir gerilim"

İsrail ordu sözcülerinden Daniel Hagari yaptığı basın toplantısında İran'ın saldırısıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"İran, İran topraklarından İsrail’e yönelik doğrudan bir saldırı başlattı. İran tarafından gönderilen ve İsrail'e doğru yol alan İran'a ait insansız hava araçlarını yakından takip ediyoruz. Bu ciddi ve tehlikeli bir gerilimdir.

İran'dan gelebilecek bu büyük çaplı saldırı öncesinde savunma ve saldırı kabiliyetlerimiz en üst düzeyde hazır beklemektedir.

Ortaklarımızla birlikte İsrail ordusunma, İsrail devletini ve İsrail halkını savunmak için tam güçle çalışmaktadır. Bu, yerine getirmekte kararlı ve istekli olduğumuz bir görevdir."

İran'dan açıklama

İran'ın BM Daimi Temsilciği'nden de konuya ilişkin bir açıklama yapıldı.

"Misilleme saldırısının gerçekleştirildiği ve meselenin sonuçlanmış sayılabileceği" belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İran'ın BM Şartı'nın meşru savunmaya ilişkin 51. maddesine dayanarak gerçekleştirdiği askeri harekat, Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik tesislerimize yönelik saldırısına bir cevap niteliğindeydi. Mesele sonuçlanmış sayılabilir. Ancak İsrail rejiminin yeni bir hata yapması halinde İran'ın yanıtı çok daha sert olacaktır. Bu, İran ile haydut İsrail rejimi arasında ABD'nin uzak durması gereken bir çatışmadır."

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
6 Yorum