İran lideri Hamaney, seçimlere ilgisiz kalan halkı sandığa çağırdı

İran lideri Hamaney, seçimlere ilgisiz kalan halkı sandığa çağırdı

İran lideri Ali Hamaney oyunu kullandı ve son seçimlere katılımın azaldığı bir ortamda halkı oy kullanmaya çağırdı.

İranlılar, Mart ayındaki seçimlerde muhafazakar adayların üstünlük sağlamasının ardından Parlamento'da kalan sandalyeler için ikinci turda oy kullanıyor.

Cuma günü sandıkların açılmasından kısa bir süre sonra devlet televizyonu İran lideri Ali Hamaney'in oyunu kullandığı bir görüntü yayınladı.

Önemli devlet meselelerinde son sözü söyleyen Hamaney, 2020'deki son parlamento seçimlerinden bu yana seçmen ilgisizliğinin yüksek olması nedeniyle halkı sandık başına gitmeye çağırarak geniş çaplı hoşnutsuzluğa işaret etti.

Ancak 290 üyeli yasama organı ülke yönetiminde ikincil bir rol oynuyor.

Cuma günkü oylamanın sonucu, ağırlıklı olarak sertlik yanlıları tarafından yönetilen Parlamento'nun nihai şeklini etkilemeyecek.

Mart ayında muhafazakarlar 245 sandalyenin 200'ünü kazanmış, diğer 45 sandalyeyi ise daha ılımlı adaylar almıştı.

Cuma günü ülke genelindeki 22 seçim bölgesinde seçmenler, 15'i ılımlı olarak kabul edilen 90 aday arasından 45 temsilciyi seçecek.

Başkent Tahran'da ise tamamı Hamaney ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'ye sempati duyan sertlik yanlısı 32 aday arasından 16 temsilci seçilecek.

Seçime katılım azalıyor

Mart ayında 25 milyon oy kullanıldı ve yüzde 41'lik bir katılımla 1979’dan bu yana seçimlere en düşük katılım sağlandı.

Bundan önceki en düşük katılım oranı 2020 parlamento seçimlerinde yüzde 42 idi.

Önceki on yıllarda seçimlere katılım oranı düzenli olarak yüzde 60'ın hatta yüzde 70'in üzerindeyken, 2021 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmenlerin yalnızca yüzde 48'i oy kullandı.

Bu yılki seçimler, İran'ın "ahlak polisi" olarak adlandırılan biriminin gözaltında tuttuğu Mahsa Amini'nin ölümü üzerine 2022 yılında ülke çapında protestoların başlamasından bu yana yapılan ilk seçimler.

Uluslararası insan hakları grupları, yetkililerin gösterilere şiddetli bir baskı ve toplu gözaltılarla karşılık verdiğini söyledi.

Birçok ılımlı ve reformist adayın yarışması yasak ve seçimler, ülke yaptırımlar ve döviz kriziyle boğuşmaya devam ederken gerçekleşiyor.

Cuma günü yapılacak oylama İran ve İsrail arasında artan gerilimi takip ediyor. Nisan ayında İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'daki İran büyükelçiliği yerleşkesini vurmasının ardından İran İsrail'e yaklaşık 300 füze ve insansız hava aracı fırlattı.

Ancak fırlatılan füze ve insansız hava araçlarının tamamına yakını hava engellendi. İran'ın saldırısında ölen İsrailli olmadı.

Kesin sonuçların Pazartesi günü açıklanması beklenirken, daha küçük seçim bölgelerinde sayımların bu tarihten önce yapılması muhtemel.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.