Beluç grup Ceyşu'l Adl kimdir?

Beluç grup Ceyşu'l Adl kimdir?

İran geçtiğimiz gün Pakistan içerisinde Ceyşu'l Adl isimli Sünni Beluç bir silahlı grubu hedef aldığını açıklamıştı.

Belucistan, İran ve Pakistan'ın karşılıklı saldırıları sonrasında bir kez daha gündeme geldi.

İran'ın 16 Ocak günü Pakistan topraklarındaki Ceyşu'l Adl'i hedef aldığını iddia ettiği saldırılarda 2 sivil hayatını kaybetmişti.

Saldırıların ardından Ceyşu'l Adl'in kim olduğuna ilişkin soru işaretleri ortaya çıktı.

beluc-harita.jpg

Ceyşu'l Adl kimdir?

Ceyşu'l Adl, kendisini "Beluç halkının ve İran'daki Ehli Sünnet'in maddi ve manevi haklarını korumayı hedefleyen bir halk hareketi" olarak tanımlıyor.

Grup 2012 yılında mevcut lider Selahaddin Faruki ve beraberindeki bazı Beluç savaşçılar tarafından kuruldu.

Grubun bölgede geçmiş dönemlerde faaliyet gösteren Cundullah gibi çeşitli Sünni Beluç oluşumların devamı niteliğinde olduğu tahmin ediliyor.

2-057.jpg

Ceyşu'l Adl içerisinde Beluçların yanı sıra İran'ın Kürt, Arap ve Farslar başta olmak üzere İran'ın çeşitli bölgelerinden gelen Sünni savaşçılar yer alıyor.

İran yönetimi Ceyşu'l Adl'in dış destek gördüğünü iddia ederken grup bu iddiayı İran'ın propagandası olarak niteliyor. Grubun sözcüsü Hüseyin Beluç buna ilişkin şu ifadeleri kullanıyor:

"Hükümet yetkilileri ve İran milliyetçisi çevrelerdeki propaganda aygıtı bizleri 'bölücü' olmakla suçluyor ve İran'ı bölmek istediğimizi söylüyor. İran'ın mezhepçi çevrelerinde 'tekfirci' olarak sunuluyoruz. Uluslararası seviyede diplomatik amaçlarla bizi 'dış ülkelere bağlı' olarak niteliyorlar. Ancak tüm bunlar yalan."

3-036.jpg

Ceyşu'l Adl'in resmi söylemlerinde "bağımsız bir Belucistan kurulması" düşüncesine rastlanmazken, grup İran'daki mevcut rejimin yıkılarak yerine yeni bir rejim kurulması gerektiğini savunuyor. Grup milliyetçi bir söylemden ziyade dini bir söylem kullanıyor.

Grubun Pakistan ve Afganistan'daki Beluçlara ilişkin açık bir söylemi ise bulunmuyor.

10-004.jpg

Ceyşu'l Adl, bölgedeki diğer bazı Beluç gruplarla da çatışma içerisinde. Ceyşu'l Adl'in İran ile birlikte çalışmakla suçladığı Belucistan Kurtuluş Cephesi ve Beluç Cumhuriyetçi Ordusu gibi gruplarla geçmişte çatışmalar yaşadığı biliniyor. Ceyşu'l Adl bu grupların Pakistan'a karşı savaşırken İran'dan destek aldığını savunuyor.

Ceyşu'l Adl İran'ın Sistan Belucistan bölgesinde İran güçlerine yönelik saldırılarına devam ediyor. Grubun Pakistan topraklarını da üs olarak kullandığı iddia ediliyor. Ceyşu'l Adl, İran kontrolündeki Belucistan'daki en aktif ve en büyük silahlı grup. Ceyşu'l Adl İran'ın yanı sıra Japonya, Yeni Zelanda ve ABD tarafından da "terör örgütü" olarak kabul ediliyor.

Bölgede Ensaru'l Furkan gibi küçük gruplar da varlık gösteriyor ancak bu grupların uzun süredir aktif durumda olmadığı biliniyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.