İşgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin sayısı beş yılda yüzde 15 arttı

İşgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin sayısı beş yılda yüzde 15 arttı

İşgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimci nüfusu son beş yılda yüzde 15'in üzerinde artış göstererek yarım milyon sınırını aştı.

İsrail yönetiminin nüfus istatistiklerine dayanan yeni bir rapora göre, işgal altındaki Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin nüfusu 2023 yılında yaklaşık yüzde 3 arttı.

Yerleşimci yanlısı WestBankJewishPopulationStats.com grubu tarafından Pazar günü yayınlanan rapora göre, bir yıl önce 502.991 olan yerleşimci nüfusu 31 Aralık itibariyle 517.407'ye yükseldi.

Rapora göre yerleşimci nüfusu son beş yılda yüzde 15'in üzerinde artış gösterdi. Bu rakam geçen yıl yarım milyonu aşmıştı.

Bu yılki raporda, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının ardından, daha önce işgal altındaki Filistin topraklarında yerleşim yeri inşasına karşı çıkan birçok İsraillinin pozisyon değiştirmeye ikna olduğu iddia edilerek, önümüzdeki yıllarda "hızlandırılmış büyüme" öngörüldü.

Raporda, "Batı Şeria'da Yahudi yerleşimine karşı oluşan muhalefet duvarında ciddi çatlaklar oluştu" denildi.

İsrail 1967 yılındaki savaşta Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'ni işgal etmişti.

Uluslararası toplum İsrail'in yerleşimlerini yasadışı ve Filistinlilerin kendi devletleri için istedikleri toprakları işgal ederek barışın önünde engel olarak görüyor.

Biden yönetimi ve İngiltere kısa bir süre önce Batı Şeria'da Filistinlilere karşı şiddet uyguladıkları gerekçesiyle dört yerleşimciye yaptırım uygulamıştır.

Rapor, son beş yıldaki büyüme hızının devam etmesi halinde Batı Şeria'daki yerleşimci nüfusunun 2030'dan önce 600.000'i aşacağını öngörmektedir.

Raporda 200.000'den fazla İsraillinin yerleşimlerde yaşadığı Doğu Kudüs'ün nüfus rakamlarına yer verilmedi.

İsrail'in aşırı sağcı hükümetine yerleşimci liderler ve destekçileri hakim.

İsrailli izleme grubu Terrestrial Jerusalem, İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'de başlattığı savaştan bu yana Doğu Kudüs'te üç yerleşim planının onaylandığını ya da onaylanmak üzere olduğunu söylüyor.

Terrestrial Jerusalem, son birkaç aydaki yerleşim onayı süreçlerinin hızını "çılgınca" olarak nitelendirdi.

İsrail 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'yı sıkı bir kontrol altında tutuyor. Hareketleri kısıtlıyor, kadın ve çocuklar da dâhil olmak üzere sık sık ve şiddetli baskınlar düzenliyor ve tutuklamalar gerçekleştiriyor.

Filistinli sağlık yetkilileri bu süre zarfında Batı Şeria'da aralarında çocukların da bulunduğu 391 Filistinlinin İsrail ateşiyle katledildiğini belirtiyor.

İsrailli insan hakları grubu Yesh Din, yerleşimcilerin Gazze savaşının sadece ilk bir buçuk ayında dokuz Filistinliyi vurarak öldürdüğünü ve grubun bu süre zarfında belgelediği 225 İsrail sivil şiddet vakası arasında yer aldığını söylüyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.